A Microsoft több fronton kíván támadni 2006 tájékán megjelenő új Windowsával. A Longhorn kódnevű változat laptop-specifikus funkciókkal is rendelkezik majd, de jelentősen bővülnek multimédiás képességei is.

A Windows pár év múlva megjelenő következő verziójába olyan funkciókat tervez beépíteni, amelyek a hordozható szórakoztatóelektronikai eszközökhöz hasonlóan egyszerűen kezelhetővé teszik a noteszgépek használatát. Ennek megvalósítása érdekében a Microsoft szakemberei egy, az alapesetben használttól független, többek között video-, kép-, és zenefájlok lejátszásához használatos felhasználói felületet is létrehoznának. Emellett még az is elképzelhető, hogy a jelenleg Longhorn kódnéven ismert, új generációs Windowszal a zene- és videoállományokhoz a rendszerbe való belépés nélkül is hozzáférhet majd a felhasználó az egyszerűbb használat érdekében - közölték a társaság WinHEC nevű fejlesztői konferenciáján.

A Longhorn várhatóan 2006 közepén jelenik majd meg, s legfontosabb újdonságai között megtalálható lesz az Avalon névre hallgató teljesen új típusú grafikus kezelői felület, a WinFS elnevezésű újfajta fájlrendszer, továbbá az Indigo nevű webes kommunikációs alrendszer. Ugyanakkor a Microsoft-Watch nevű online magazin nem hivatalos értesülései szerint a Longhorn hardverigénye igencsak magas lesz: az újfajta Windows futtatásához eszerint legalább egy 4-6 gigahertzes órajelű, kétmagos processzorral,  2 gigabájt memóriával, egy terabájtnyi tárkapacitással, valamint a jelenlegi modelleknél háromszor nagyobb teljesítményű grafikus processzorra lesz szükség.

A Seattle-i fejlesztői konferencián a Microsoft a HP-val közösen egy nappalikba szánt, leginkább egy asztali DVD-lejátszóra hasonlító PC prototípusát is bemutatta, amely monitor helyett a televízióra csatlakoztatható, és egy beépített kézi számítógép-dokkolót is tartalmaz. A Troy kódnevű eszköz speciális távirányítóval rendelkezik, amely egyben vezeték nélküli telefonként is szolgál, s interneten keresztüli hívásokat lehet lebonyolítani segítségével. A távirányító ezen kívül ujjlenyomat-olvasóval is rendelkezik, melynek segítségével azonosítani tudja felhasználóit, így például egy család tagjai közül mindenkinek csak saját elektronikus leveleihez biztosít hozzáférést a gép.

A WinHEC-en előadó Bill Gates egyik beszédében kijelentette: a floppylemez halott. A Microsoft alapítója szerint a jövő a már jelenleg is nagy népszerűségnek örvendő, USB portra illeszthető, kulcstartó-méretű pendrive-oké, az idő ugyanis már eljárt a csupán 1,44 megabájtnyi adat raktározására alkalmas, a 60-as évek végének technológiáin alapuló floppy-meghajtók felett. Ezzel szemben a HP egyik vezetője, Kenn Biggs nem ért egyet Gates vélekedésével, beszámolója szerint számtalan ügyfelük kifejezett kérésére építenek floppy-meghajtókat a tőlük megrendelt PC-kbe.