Több informatikai projektre 110 millió forintos támogatást nyújt az informatikai minisztérium a Magyar Tudományos Akadémia számára. A hétfőn aláírt megállapodás egy tavalyi program folytatását jelenti.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Magyar Tudományos Akadémia újabb együttműködési megállapodást kötött az információs társadalom kiépítésének hatékonyabbá tétele érdekében. Az erről szóló dokumentumot Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, dr. Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke és dr. Kroó Norbert, az MTA főtitkára ismertette és írta alá - áll a szaktárca hétfői közleményében.

Az MTA és az IHM között 2003. április 29-én kötött, több évre szóló kutatás-fejlesztési megállapodást alapgondolata az volt, hogy az MTA végezzen olyan információs társadalom kialakításával kapcsolatos kutatásokat, amelyek kapcsolódnak az IHM feladataihoz és céljaihoz, illetve alkalmazza a legkorszerűbb infokommunikációs technológiákat a különböző kutatási projektek hatékonyabb, eredményesebb végrehajtása érdekében. A több évre szóló folytatás feltétele volt, hogy a kutatások sikeresek és a megjelölt célok érdekében hasznosíthatók legyenek. A feladatok végrehajtásának finanszírozásában az Akadémia is részt vállal. A társadalomtudományi témák keretében elindultak többek között a Kárpát-medencei Interetnikus Tudásmenedzsment, a 21. század tudományrendszere és a Virtuális enciklopédia projektek, a természettudományi témájú projektek között pedig megtalálhatóak a Magyar Grid rendszer kidolgozására, a gabona génbank adatbázisának fejlesztésére, valamint az elektronikus kormányzás informatikai és jogi eszközeinek fejlesztésére irányuló kutatások.

Az első év tapasztalata azt mutatta, hogy az együttműködésnek ez a formája hasznos és működőképes volt. Ez a kedvező tapasztalat vezetett oda, hogy egyes feladatok folytatására, illetve új kutatási feladatok meghatározására ez évben is sor kerüljön.

A szaktárca közlése szerint az együttműködési megállapodás 2004-re történő kiterjesztése 110 millió forintos támogatást biztosít az MTA részére, és összesen tizenegy feladatot jelöl meg. Ezek közül öt a társadalomtudományok témakörébe tartozik, és az információs társadalom kialakulása társadalomra gyakorolt hatásainak elemzéséhez kapcsolódik, a többi hat projekt különböző informatikai kutatás-fejlesztési feladatokat valósít meg.