Még idén döntés születhet a 3G-licencekről

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) döntése értelmében augusztus végén jelenik meg a harmadik generációs mobil engedélyek pályázati felhívása. Az NHH várakozásai szerint így már 2004-ben megkezdődhet a licencek értékesítése.

Az NHH által értékesítendő licencek megteremtik a mobilszolgáltatások új generációjának bevezetési lehetőségét. A GSM és a DCS után a harmadik generációs (UMTS, Universal Mobile Telecommunications System) technológia új fejlődési szakaszt nyithat a magyar távközlés életében - áll az NHH keddi közleményében. Az UMTS a hagyományos telefonbeszélgetések minőségének javítása mellett jelentősen növeli az adatátviteli sebességet, és ezáltal internet alapú multimédia-szolgáltatások is elérhetőek lesznek mobiltelefonon.

Az NHH kedden nyilvános meghallgatást tartott a harmadik generációs mobil távközlési rendszer hazai bevezetéséről. Az érintett szolgáltatók, valamint a távközlési szektor képviselői szóban és írásban terjesztették elő álláspontjukat, észrevételeiket, javaslataikat. A frekvenciajogosultság elnyerése pályázat útján történik, az első pályázati kiírás augusztus második felében várható. A szakhatóság reményei szerint ezt követően még idén határozat születik az elnyert engedélyekről és 2006-ban már kiépülhet, illetve elkezdődhet a szolgáltatás.

A jelenlegi elképzelések alapján négy szolgáltatási engedélyt adnak ki, Kovács Kálmán informatikai miniszter korábban elmondta: a három jelenlegi magyarországi mobilcég mellett "egynél több" olyan külföldi társaság érdeklődik a magyarországi harmadik generációs mobilszolgáltatási licencek iránt, aki jelenleg nem nyújt szolgáltatást  hazánkban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK