Bár lassú felfutásra számít, a T-Mobile Magyarország már 2005 végére lefedné Budapest belvárosát a szupergyors adatátvitelt biztosító, harmadik generációs (3G, UMTS) mobilhálózatával.

Sugár András, a T-Mobile hazai leányvállalatának elnök-vezérigazgatója a társaság féléves eredményeinek ismertetése kapcsán elmondta, a cég eddig összesen 1 milliárd eurót költött mobilhálózatának fejlesztésére. A hamarosan kiírandó harmadik generációs mobilhálózati (UMTS) pályázattal kapcsolatban Sugár elmondta: remélik, hogy a tender versenysemleges lesz, s jogi szempontból is megfelel minden elvárásnak és előírásnak.

A vezérigazgató emellett azt is megjegyezte, hogy a harmadik generációs hálózat kiépítése két és félszer annyiba kerül, mint a jelenleg is működő, második generációs GSM-rendszeré.  Sugár András hozzátette: jelenleg két és fél ezer bázisállomást üzemeltetnek, ám szupergyors adatátvitelt, így akár videotelefonálást is lehetővé tevő UMTS-hez hatezer bázisállomást kell majd beüzemelniük.

Sugár András újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, várakozásaik szerint még mintegy 1 milliárd eurót kell elkölteniük fejlesztésre ahhoz, hogy az UMTS-hálózat is országos lefedettségű legyen. Vélekedése szerint akkor épülhet ki gyorsan az új hálózat, ha a pályázó társaságoknak nem kell magas licencdíjat fizetniük, s a piacon megfelelő igény mutatkozik az adattovábbításra. A T-Mobile a tervek szerint 2005 végéig a budapesti Belvárosban teremti meg az UMTS-lefedettséget - jegyezte meg. A vezérigazgató úgy véli, ha 2010-ig az ügyfeleiknek legalább 20-30 százaléka nem igényli az UMTS-hálózat használatát, akkor az újgenerációs mobilkommunikáció viszonylag lassan indul el. Ezzel összefüggésben  a T-Mobile vezérigazgatója elmondta azt is, hogy várakozásaik szerint ügyfeleik 20 százaléka még 2020-ban is a másodgenerációs, tehát a jelenlegi hálózatot, illetve ilyen típusú készüléket használ majd beszélgetésre.

A vezérigazgató mintegy 50 százalékos esélyt lát arra, hogy a jelenlegi három mobilszolgáltató mellett egy negyedik új is pályázik majd az UMTS-licencre. Hozzátette: a pályázat kiírójának nagy a felelőssége abban, hogy milyen fejlesztési ütemet szab meg a társaságoknak. Úgy vélte: a leghelyesebb az lenne, ha ezt a piaci igények alapján tehetnék meg a mobilcégek.