Az IBM bejelentése szerint az általa épített Blue Gene/L elnevezésű szuperkomputer jelenleg a világ leggyorsabb számítógépe. A gép az éghajlat-modellezésre használt japán Earth Simulatort fosztotta meg trónjától.

Az IBM bejelentése szerint a gyártó megszerezte az első helyet a szuperszámítógépek teljesítmény-rangsorán. A cég Blue Gene/L nevű szuperkomputerének kibővített változata ugyanis nagyobb számítási teljesítményre képes, mint a japán NEC Earth Simulatora (Földszimulátor), amely 2002 óta csúcstartó. Az IBM rochesteri üzemében működő szupergép-prototípus 36,1 teraflops teljesítményre képes, azaz másodpercenként 36,1 billió műveletet képes elvégezni, míg az Earth Simulator "csak" 35.9 billiót.

Ezzel a teljesítményével a Blue Gene/L várhatóan a világ ötszáz leggyorsabb számítógépét rangsoroló, félévente összeállításra kerülő Top500 lista elére kerül majd novemberben, a lista következő frissítésekor. A Blue Gene/L prototípus-rendszerét nyolc darab, körülbelül egy hűtőgéppel azonos méretű rackszekrénybe zsúfolták bele szemben az Earth Simulatorral, amely több emeletet foglal el, ráadásul fogyasztása is huszada a japán szupergépének. Az IBM közlése szerint a  cég a jövő évben szállítja le a gép 100 millió dolláros költséggel kiépítésre kerülő, 64 rackszekrényből álló, 130 ezer darab processzort tartalmazó változatát a Lawrence Livermore National Laboratory-nak. Ez a változat végső kiépítésben 360 teraflops teljesítményre lesz képes.

Szintén új szuperkomputer elkészítésén fáradoznak a NASA és az SGI szakemberei: a várhatóan még az idén elkészülő, Columbia nevű masinájuk tízezernél is több Intel Itanium processzort tartalmaz majd, és 60 teraflopsos teljesítményt biztosít majd.