Ázsia vezeti a szélessávú versenyt

2004.10.11. 10:53

Egy friss jelentés szerint a telefonvonalon keresztüli szélessávú internethasználók száma Kínában növekszik a legnagyobb ütemben. A globális DSL-ranglistát ázsiai országok vezetik.

A DSL-technológiát használók száma egy év alatt több mint megduplázódott, közel 120 százalékkal nőtt az Kínában, ma már 13 millió - áll a DSL Forum szeptember végén publikált felmérésében. A növekedés mozgatórugói elsősorban - csakúgy, mint Dél-Koreában - az egyre jobban terjedő online játékok, valamint az oktatásban történő fejlesztések - ezen belül is a videó és az interaktív tanulócsoportok.  nagy léptekre azonban szükség is van, hiszen Kína még az út elején jár. Ha a penetrációs százalékokat tekintjük (6%), a már említett Dél-Korea (29%) világelsőkent jóval előrébb tart DSL tekintetében - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

A növekedés ellenpontjaként Kína vaskézzel uralkodik az internetes tartalmak felett. A 110 ezer netkávézóban bevezetett figyelőszoftverek, valamint az importjátékoknak a "nemzeti egységet bomlasztó hatásuk" miatti betiltása mind-mind arra utalnak, hogy annak ellenére, hogy a kínai gazdaságnak szüksége van a szélessávú hozzáférésre, a szigor nem csökken.

A DSL Forum globális DSL-ranglistáját a lakosságszámhoz viszonyított penetráció tekintetében egyébként három ázsiai ország vezeti (Dél-Korea, Tajvan, Hongkong), meglepően a 4-6. helyen Izland, Belgium es Izrael következik. A húszas listára a kelet-európai országok közül csak Észtorszag tudott felkerulni.

ITTK Infinit - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK