Új verzió a Mozilla levelezőjéből

2004.12.02. 11:24

Pár héttel a Firefox 1.0 böngésző végleges változatának premierjét követően a Mozilla Alapítvány a Thunderbird levelezőprogramjából adott ki újabb béta verziót.

A nyílt forráskódú, ingyenes Thunderbird e-mail kliens 1.0-s verziója ún. release candidate 1 (RC1), azaz  csaknem a majdan megjelenő végleges szoftverrel azonos változatban tölthető le a Mozilla Alapítvány honlapjáról Linux, Mac OS és Windows operációs rendszer alá. (Az RC1 verziókat a szoftvergyártók termékük végleges verziójának megjelenése előtt nem sokkal szoktak megjelentetni.)

Fejlesztői szerint a 0.9-es Thunderbirdhöz képest az új változat stabilitását növelték, s számos hibáját orvosolták. "majdnem végleges" 1.0-s verzióba néhány új funkciót is beépítettek: például a leveleinkben végrehajtott keresések eredményeit egy kattintással külön mappába lehet elmenteni, s továbbfejlesztették a szoftver RSS hírolvasó funkcióját is.

Jelentős fejlesztéseket eredményeit tapasztalhatjuk a levelezőkliens témakezelésében, amely lehetővé teszi a Thunderbird kinézetének megváltoztatását. Ezenkívül egy gyorskereső mezővel bővült a Címlista menüpont.

Mint ismeretes, a Mozilla Alapítvány jelenleg legnépszerűbb szoftvere a Thunderbird levelező mellett a szintén nyílt forráskódú, ingyenesen letölthető Firefox böngésző. A Microsoft Windowsokba épített Internet Explorer (IE) browser riválisául szánt szoftver 1.0-s verzióját november elején tették elérhetővé. Bár a böngészőjével jelenleg piacvezető Microsoft korábban úgy nyilatkozott, nem tart a nyílt böngésző által jelentett fenyegetéstől, egy holland piacelemző cég statisztikái szerint az IE részesedése május óta 5 százalékkal csökkent, míg a Firefoxot használók tábora ugyanennyivel nőtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK