2007-re elterjedhet itthon a digitális tévé

Vágólapra másolva!
A kormány szerdai ülésén elfogadta a földfelszíni digitális televíziós műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseiről szóló előterjesztést, melynek nyomán már 2007-ben foghatók lesznek a digitális minőségű adások az ország sűrűn lakott területein.
Vágólapra másolva!

A kormányhatározat értelmében a kabinet stratégiai szinten tervezi meg az átállást az új technológiára, elsődleges feladata a szolgáltatás elindítását lehetővé tevő jogszabályok megalkotása és a szükséges frekvenciák biztosítása. A tervek szerint a digitális műsorszórás 2007-ben indulhat meg az ország sűrűn lakott területein, majd évről évre nagyobb területen lesz hozzáférhető. A digitális technológiával párhuzamosan jó ideig fennmarad a jelenleg használatos analóg műsorszórás is.

A digitális televízió hagyományos társánál lényegesen jobb kép- és hangminőséget kínál, s többek közt mobil eszközökön is kifogástalan minőségű vételt tesz lehetővé, és interaktív szolgáltatások használatát is biztosítja. Az Európai Unióban jelenleg mintegy 40 millió háztartásban vehető a digitális adás, 2010-re ez az a szám a tervek szerint eléri a 110 milliót. A nemzetközi távközlési unió égisze alatt megkezdődött az európai digitális frekvenciaterv kidolgozása is.

Magyarországon az Antenna Hungária 2004 októberében kezdte meg digitális földfelszíni televíziós műsorszórást (DVB-T) kísérleti üzemben. Ennek adása jelenleg a fővárosban és Kab-hegy térségében mintegy 3 millió ember számára férhető hozzá megfelelő eszközzel, például a meglévő televízióhoz csatlakoztatható, botantennával szerelt set top box egységen keresztül. A technológia által biztosított jobb kép- és hangminőségben jelenleg az mtv1, az m2 és a Duna TV műsora fogható ingyenesen, de a szabályozási kérdések tisztázása után várhatóan az RTL Klubbal és a TV2-vel bővül a kínálat. Az Antenna Hungária várakozásai szerint 2010-2013-ra az ország teljes területén megvalósul a digitális műsorszórás, ám addig az analóg műsorszórással párhuzamosan működik majd.

[origo]-MTI