Negyvenhétezer netkávézót zártak be tavaly Kínában

Vágólapra másolva!
A kínai kormány tavaly csaknem félszázezer internetes kávézó bezárását rendelte el, mert bebocsátottak kiskorúakat, vagy részt vettek "káros kulturális információk terjesztésében" - jelentette a Kínai Kommunista Párt lapja.
Vágólapra másolva!

A tíz hónapon át tartott ellenőrzések célja az volt, hogy egészségesebb és megbízhatóbb környezetet teremtsenek kiskorúaknak. A bezárt 47 ezer internetes kávézó közül 21 ezer újra kinyithat, amennyiben végrehajt bizonyos módosításokat - jelentette a lap a kulturális minisztériumra való hivatkozással.

Kína 1,3 milliárd lakosa közül 87 millió internetezik. Bár a helyi kommunista vezetés támogatja az internet használatát a gazdaságban és az oktatásban, de igyekszik megakadályozni az internetes politikai vitákat, s gyakorlatilag teljes kontroll alatt tartja a világhálót: külön hivatal foglalkozik a helyi honlapokon elérhető tartalmak vizsgálatával, az országon kívüli oldalakat pedig csak a kormányzat által üzemeltetett szűrőn keresztül lehet elérni. Az országban kiemelkedően nagy népszerűségnek örvendenek az internetkávézók, a helyi piacon ugyanis relatíve magas a PC-k ára, így az emberek zöme nem engedhet meg magának saját, otthoni világháló-elérést.