Webtévés nézettségi rekordot döntött a NASA

Vágólapra másolva!
A Discovery űrrepülőgép fellövését több mint félmillóan követhették figyelemmel élőben az interneten, így az esemény minden idők legnézettebb webes tévéközvetítése lett.
Vágólapra másolva!

A keresőszolgáltatásáról ismert Yahoo az amerikai űrkutatási hivatallal együttműködésben tette elérhetővé a Discovery űrrepülőgép keddi startjának élő tévéközvetítését. A cég adatai szerint körülbelül 433 ezren nézték az adást a weben keresztül, ami több mint kétszerese az eddigi legnézettebb webes közvetítés, a július elején rendezett Live8 segélykoncert 175 ezres közönségének.

A NASA webtévéje legutóbb akkor keltett nagy érdeklődést, amikor a Deep Impact űrszonda elérte a Tempel üstököst - akkor valamivel több mint százezren nézték a közvetítést.

Munka közben nézték a kilövést

A Yahoo szerint a mostani rekordnézettséget azért sikerült elérni, mert az űrrepülőgép fellövésére munkaidőben került sor. A sokáig halasztott start pillanatában Magyarországon 16.39 percen állt az óramutató, az Egyesült Államok keleti partján viszont 10.39 perc volt akkor, így a legtöbb amerikai érdeklődő nem volt tévéközelben: vagy már a munkahelyén volt, vagy ha az USA nyugati partján élt, akkor éppen oda tartott.

Az internetes portál alelnöke beismerte: az online közvetítés képminősége ugyan még nem közelíti meg a televízióét, de az ilyen, előre beharangozott médiaesemények nyomon követésére megfelel a nézőknek. Scott Moore egyébként biztos benne, hogy legtöbben a televíziót választották volna, ha nem a munkahelyi gépük előtt ülnek éppen. A Yahoo vezetőjének becslése szerint a nem hivatalos webes közvetítések közönségével együtt több mint félmillió online nézője lehetett a kilövésnek.