Walkmannel támad az iPod ellen a Sony

Vágólapra másolva!
Az új, szupervékony Apple iPod bejelentésével párhuzamosan a japán Sony cég is bemutatta legújabb hordozható zenelejátszóit, amelyek a Walkman márkanéven kerülnek piacra többféle változatban.
Vágólapra másolva!

Koicsiro Csujino, a Sony hordozható zenelejátszókat fejlesztő részlegének egyik vezetője az új termékek bejelentése kapcsán elmondta, bár lejátszóik népszerűek a japán és brit piacokon, nem elégedettek az eladási eredményekkel. A walkman néven híressé vált hordozható magnókat 26 évvel ezelőtt kifejlesztő társaság legfőbb riválisa napjainkban az Apple cég, amelynek iPod nevű zenelejátszói Észak-Amerikában és Európában egyaránt népszerűek.

Forrás: [origo]
Az új Walkmanek

A Sony piacvesztésének oka részben abban keresendő, hogy a vállalat nem ismerte fel idejében az internetről letölthető digitális zenefájlokban rejlő lehetőségeket, s elsősorban hagyományos audio CD-t, illetve MiniDiscet használó termékekkel kívánta elnyerni a vásárlók kegyeit. A vállalat stratégiáján most alapos változtatásokat eszközölt: csütörtökön két új Walkman márkanevű, hordozható zenelejátszókat jelentett be. A retro stílusjegyeket magukon hordozó eszközök közül a nagyobbik változat belső 6 és 20 gigabájtos merevlemezzel szerelt változatban lesz kapható, utóbbin akár 13 ezer darab zeneszámot is magával vihet a tulajdonos. Fő érdekessége még a speciális OLED (szerves világító dióda) képernyő, amely teljesen egybeolvad az eszköz borításával.

A gyártó másik újdonsága egy zenelejátszásra is használható USB-meghajtó, amely az új - 2 és 4 gigabájtos típusokban létező - iPod Nanóhoz hasonlóan flashmemórián tárolja el a zeneszámokat, s hasonló kijelzővel rendelkezik, mint nagy testvére. A kisebbik Walkman fél, egy és két gigabájtos változatban lesz megvásárolható, s akkukímélő üzemmódban akár 50 órás folyamatos lejátszásra is képes lesz - ígéri a Sony. Az új Walkmanek elsőként Japánban kerülnek piacra, az Egyesült Államokban és Európában csak később lesznek kaphatók.

A Sony a merevlemezzel vagy flashmemóriával szerelt hordozható zenelejátszóiból előző üzleti évében 850 ezer darabot értékesített, jövő márciusban záródó idei évében ezt a mennyiséget 4,5 millióra szeretné bővíteni. A rivális Apple az iPod 2001-es bemutatása óta összesen mintegy 22 millió darabot adott el a zenelejátszóból.