Nem ellenőrzi a felhasználók gépeit a BSA

Vágólapra másolva!
Egy éven keresztül tartó, tízezer kis- és középvállalatokat érintő ellenörző- és konzultatív kampányt kezd az üzleti szoftverszövetség, a BSA.
Vágólapra másolva!

A BSA (Business Software Alliance) szeptember végén indítja útjára a NagyvizIT nevű országos kampányát. A kezdeményezést az a májusban napvilágot látott IDC-felmérés hívta életre, amelyben kimutatták, hogy hazánkban egy év alatt két százalékkal romlott a szoftverlegalitás aránya. A nemzetközi piackutató cég adatai szerint Magyarországon a korábbi 42 százalékról 44 százalékra nőtt az illegális szoftverek aránya. Simonkovics Sándor a BSA Magyarország elnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján elmondta: noha a 44 százalék csak egy statisztikai középadat, a romló tendencia nyilvánvaló.

A kampány során mintegy tízezer kis- és középvállalkozást keresnek meg telefonon és levélben, továbbá 600 vállalkozáshoz személyesen is ellátogatnak. Simonkovics elmondta: nem fogják ellenőrizni a felhasználók gépeit, látogatásuk inkább konzultatív jellegű, a helyes és pontos szoftvernyilvántartás ellenőrzésére és felmérésére, valamint az ezzel kapcsolatos segítségnyújtásra irányul.

Simonkovics újságírói kérdésre elmondta: noha nem szeretnék erőltetni a látogatást, a fogadókészséget nem tanúsító vállalkozásoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a szoftver tulajdonosa a licencszerződés szerinti felhasználást ellenőrizheti - a BSA pedig több szoftverfejlesztő cég képviseletében jár el. Konkrétan nem hangzott el, de vélhetően a BSA-tagvállalatok által kibocsátott szoftverek potenciális felhasználói számíthatnak megkeresésére. Így az általánosan elterjedt operációs- és biztonsági rendszereken túl a szövetséghez nemrég csatlakozott Graphisoft által kiadott tervezőprogram felhasználói, az építészirodák közül is számíthatnak néhányan a BSA megkeresésére.