New Yorkban büntetnék a védtelen Wi-Fi-t

Vágólapra másolva!
Az egyik New York állambéli megye kötelezővé tenné a Wi-Fi-t használó vállalkozásoknak, hogy gondoskodjanak a külső támadások elleni védelemről.
Vágólapra másolva!

Ha Westchester megye közgyűlése elfogadja a most beterjesztett javaslatot, akkor jövőre akár meg is bírságolhatják azt a céget, amelyik védtelen hotspotot üzemeltet - adta hírül a CNet. A rendelkezést a vállalatok adatbiztonságának növelése érdekében hozná a testület, mivel a nyitva hagyott drót nélküli elérési pontokon keresztül egy laptoppal bárki behatolhat azok rendszereibe, és amellett, hogy ingyen internetezik, bizalmas információkhoz is hozzájuthat.

A New York City közelében található megye vezetése minden nyilvános Wi-Fi-hotspotot üzemeltető, vagy irodai céllal drót nélküli hálózatot működtető céget kötelezne arra, hogy külön tűzfalszervert állítson üzembe a rendszer védelmére. A rendelkezés az otthoni felhasználókra nem vonatkozna, az otthonukban üzleti tevékenységet folytató vállalkozókra viszont igen. Ha a törvény életbe lép, a hatóságoknál 90 napon belül be kell majd jelenteni a megye területén üzemelő vállalati Wi-Fi hálózatokat, és a védtelen rendszerek gazdáit 250-500 dolláros bírsággal sújthatják majd.

A Wastchesterben kitervelt törvényjavaslat lesz az első ilyen jellegű rendelkezés az Egyesült Államokban, bár jelenleg a Kongresszus és egyes államok is arra készülnek, hogy adatvédelmi szigorításokra kötelezzék a vállalatokat, miután ebből nemrégiben komoly problémák adódtak olyan nagy cégeknél, mint a Bank of America, a PayMaxx pénzügyi szolgáltató vagy a LexisNexis hálózata. A törvénytervezet benyújtása után Westchester hatóságai maguk igazolták, hogy miért lehet szükség a szigorításra: az informatikai bizottság emberei ugyanis egy laptoppal körbeautózták White Plains belvárosát, és 248 védtelen hotspotot találtak kevedebb, mint fél óra alatt.