Hírekben és könyvekben is keres a [vizsla24]

Vágólapra másolva!
A Yahoo-val és az Országos Széchényi Könyvtárral kötött megállapodásnak köszönhetően bővült az [origo] vizsla24 keresője. A programot használók ezentúl hírekben illetve a nemzeti könyvtárunk állományában is kutathatnak.
Vágólapra másolva!

A Yahoo kereső európai nyelvi képességeinek jelentős bővítésének, és azon belül a magyar nyelvű tartalom növelésének köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy a Yahoo és az [origo] között korábban megkezdett együttműködés immár a hírkeresésre is kiterjedjen. A vizsla24 látogatói így a Yahoo percenként frissülő adatbázisában keresve kaphatják meg a magyar vagy idegen nyelvű híreket, mivel a Yahoo Search folyamatosan figyeli és feldolgozza a magyar és más nyelven megjelent internetes hírforrások anyagait.

A látogatónak mindössze annyit kell tennie, hogy a keresőszó beírása után a Hírek linkre kattint. Alapértelmezésben a magyar nyelvű hírek között történik a keresés, de kereshetünk más nyelvű hírforrások között is, ehhez át kell állítani a nyelvi kapcsolót. A vizsla24 hírkeresője a 30 napnál nem régebbi hírek között keres.

A másik új vizsla24-szolgáltatás az Országos Széchényi Könyvtárral (OSZK) megvalósított együttműködésnek köszönhető. A kereső használói számára mostantól lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül kutassanak a nemzeti könyvtár teljes és naponta frissülő többszázezres katalógusában. Az 1802-ben gróf Széchényi Ferenc által alapított nemzeti könyvtár gyűjtőkörébe tartozik minden Magyarországon megjelent bármilyen nyelven íródott könyv, továbbá minden magyar nyelven vagy magyar vonatkozású témában bárhol a világban megjelent mű - keresni azonban csak az ezeket összegző katalógusben lehet.

A vizsla24 látogatói mostantól ebben a hatalmas és kulturálisan különösen értékes állományban is kereshetnek szerző vagy cím alapján. A teendő itt is egyszerű: a keresett cím, a szerző, vagy akár mindkettő beírása után a Könyv linkre kell kattintani. A találati listák egyetlen kattintással szűkíthetők tovább a megtalált szerző összes művére, illetve a megtalált címmel azonos című összes dokumentumra. Az OSZK online katalógusa és szolgáltatásai iránt érdeklődő látogatók a vizsla24 találatairól közvetlenül eljuthatnak az adott könyv részletes adataihoz az OSZK online katalógusában.