Kiállta a próbát az internetes enciklopédia

Vágólapra másolva!
A Wikipédia van annyira megbízható, mint a világ legrangosabb enciklopédiája, az Encyclopedia Britanniaca - állítja a Nature magazin, amely próbára tette az amatőrök által szerkesztett internetes tudástárat.
Vágólapra másolva!

A neves természettudományi szaklap által felkért szakértők 42, véletlenszerűen kiválasztott tudományos témájú cikket vetettek össze a Britannicában és az internetezők által szabadon szerkeszthető Wikipédiában. A tesztből kiderült, hogy míg a Britannica átlagosan 3 hibát tartalmaz szócikkenként, addig a Wikipédia négyet, amiből a lap arra következtet: a netes enciklopédia is van olyan megbízható, mint hagyományos módon készült társa - adta hírül az AP hírügynökség.

A Wikipédia jelenleg több mint 3,7 millió szócikket tartalmaz, ebből már 22 ezer fölött van a magyar nyelvűek száma. Az enciklopédia ingyenesen hozzáférhető, szabadon szerkeszthető tartalmának nagysága ezzel többszörösen felülmúlja az Encyclopedia Britannicáét, megbízhatóságát azonban sokan vitatják. A közelmúltban egy idős amerikai újságíró, John Siegenthaler intézte a legerőteljesebb kirohanást az online kiadvány ellen, mivel a róla szóló, az oldal üzemeltetői által azonosíthatatlan szerző által írt szócikkben az állt, hogy a férfinek köze volt a Kennedy-gyilkosságokhoz.

Csak vicc volt a rágalmazás

Az ismeretlen szerző időközben jelentkezett, és mint kiderült, csak viccből követte el a rágalmazó bejegyzést. A Siegenthalert alaptalanul vádoló szöveg viszont négy hónapig volt kinn az interneten, és a botrány miatt szigorították a szerkesztési szabályokat a Wikipédia üzemeltetői: ezek után már csak regisztrált felhasználó írhat szócikket a kiadványba.

Az alapító, Jimmy Wales örül az összehasonlítás sikerének, és mint hangsúlyozta, az ingyenes enciklopédia elsősorban azokban a témákban erős, amihez az amatőr szerzők jobban értenek. Ennek megfelelően a popkultúrával vagy az informatikával kapcsolatos bejegyzések pontosabbak, mint a természet- vagy humán tudományokkal foglalkozó cikkek. Az eredményt az Encyclopedia Britannica szerkesztői hivatalosan még nem kommentálták, de azt a kiadó szóvivője is elismeri, hogy a Wikipédia sok olyan aktuális témát fed le, amelyet más kiadványok nem tudnak követni és feldolgozni.