USA: diákok adatait szerezték meg hackerek

Vágólapra másolva!
Két amerikai egyetem szervereit is hackertámadás érte, melynek során  az intézményekben összesen mintegy hatvanötezer diák személyes információihoz férhettek hozzá ismeretlen behatolók.
Vágólapra másolva!

Az egyik támadás a California State University egyetem szervereit érte három héttel ezelőtt, az akció egyik következménye, hogy a támadók az intézmény 59 ezer hallgatójának információit tartalmazó adatbázishoz is hozzáférhettek. Az érintett adatbázis a hallgatók részletes személyes információit, például társadalombiztosítási számukat is tartalmazza - közölte a Reutersszel az egyetem szóvivője.

A tájékoztatás szerint az egyetemi hálózat üzmeltetőinek először csak a behatolás tényével szembesültek, majd az ezt követő vizsgálat során derült fény a hallgatói adatbázishoz való illetéktelen hozzáférésre. Az intézmény tovább folytatja a vizsgálatot, a szóvivő elmondásából pedig kiderül: nem ismeretes, hogy a támadókat milyen szándék vezérelte.

Szintén illetéktelenek fértek hozzá a University of Nevada, Las Vegas diákjainak személyes adataihoz az egyetem számítógépes hálózatán keresztül. Az intézmény illetékesei nem szolgáltak részletes információkkal a támadásról, mindössze annyit közöltek, a támadás során ötezer korábbi és jelenlegi hallgató személyes adatait kaparinthatták meg a hackerek. A Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) vizsgálatot indított az ügyben, a hatóságok vélekedése szerint az incidens végrehajtói hamis személyazonosságot használtak az adatokhoz való hozzáféréshez.