Pénzt kér a Microsoft az Xbox-tartozékok után

Vágólapra másolva!
Az új generációs Xbox 360 játékgépet csak azokkal a kiegészítőket lehet majd használni, amelyek gyártói licencszerződést kötöttek a redmondi vállalattal, s fizetnek a Microsoftnak.
Vágólapra másolva!

Csak azok a gyártók árusíthatnak majd kiegészítőket (például játékvezérlőket, memóriakártyákat, kormányokat) a Microsoft fejlesztés alatt álló játékgépéhez, az Xbox 360-hoz, amelyek részesedést fizetnek a cégnek minden egyes eladott darab után - adta hírül a Gamesindustry.biz internetes magazin. A konzolba be lesz építve egy biztonsági ellenőrző rendszer is, amely csak a regisztrált szállítók termékeinek használatát teszi majd lehetővé.

A játékkonzolokat gyártó cégek eddig csak a szoftverkiadóktól kértek ilyen részesedést. A Microsoft az előző Xbox megjelenése után már elindított egy hasonló programot, akkor viszont még csak a játékgép logójának használatáért kértek pénzt a gyártóktól, és ezért cserébe hitelesítették is a termékeket.

Elemzők szerint a redmondi székhelyű szoftvercég ezzel a lépéssel is a játékkonzolok értékesítéséből származó veszteségét igyekszik csökkenteni. Az új Xbox várhatóan év végén, a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetével kerül a boltokba az Egyesült Államokban.