Fürge világtelefon menedzsereknek

2005.04.27. 17:11

Két hétig nyúztuk a PalmOne legújabb okostelefonját, a Treo 650-est. Az  új készülék jó minőségű képernyővel és miniatűr billentyűzettel rendelkezik, zene- és videofájlokkal egyaránt elboldogul, s fényképezni is lehet vele.

Közel két hónapja mutattuk be a TechBázis oldalain a Nokia legújabb kommunikátorát: a 9500-ös modell egyik erőssége a beépített billentyűzet által biztosított kényelmes szövegbevitel, hátránya viszont hatalmas mérete volt: a készüléket ugyanis nemigen lehet zsebre vágni. Ezúttal egy hasonló funkciót - azaz teljes alfanumerikus billentyűzetet - kínáló, ám gyökeresen eltérő kialakítású okostelefont, a PalmOne Treo 650-est vettük górcső alá.

A PalmOne új kütyüje jól eltalált átmenetet képez a kézi számítógép és a mobiltelefon között: rendelkezik ugyan érintőképernyővel, de minden funkciója elérhető a képernyő alatt elhelyezett billentyűzetről is. Ez utóbbi megoldás előnye, hogy nem kell küszködni a PDA-kon sokáig egyeduralkodó érintőpálcikás firkálással - ami egyébként a jobb felső sarokban bújik meg -, tehát az sms-ek, e-mailek viszonylag könnyen begépelhetők -, bár a miniatűr billentyűkkel a nagyobb kezű felhasználók nehezebben boldogulnak. Bár az eszközhöz nem érhető el magyar nyelvű szoftver, ékezetes karaktereket egy funkcióbillentyű és az adott magánhangzóval jelölt gomb lenyomásával írhatunk.

Gyors működés, fura logika

A Treo 650-es négysávos (850/900/1800/1900 MHz), így elvileg a világ minden olyan országában használni tudjuk, ahol GSM rendszerű mobilhálózatok működnek. A Nokia kommunikátornál kompaktabb méretekkel rendelkezik az új Treo, s bár 178 grammos tömege 50 grammal marad alatta riválisánál, még mindig jóval testesebb egy hagyományos készüléknél. A palmtopszerű mobilt nem túl nehéz beüzemelni, elegendő belerakni az akkumulátort, valamint a tetején lévő nyílásba csúsztatni a SIM-kártyát.

Az eszköz a jobb oldali piros, "lerak" gomb rövid lenyomását követően rögtön bekapcsol, ekkor azonban csak a PDA-funkciók érhetőek el. A mobiltelefon aktiválásához ugyanezt a billentyűt kell hosszan nyomva tartani, de ebben az esetben is gyorsan feléled a masina.

Pozitívum, hogy az okostelefonoktól egyébként szokatlan fürgeség a 650-es Treo teljes működését jellemzi, a kütyü belsejébe épített 312 megahertzes Intel processzornak köszönhetően az egyes menüpontok, funkciók közt rendkívül gyorsan ugrálhatunk. Bár a menü felépítése elsőre logikátlannak tűnhet azoknak, akik még sosem használtak Palm eszközt, egy hét alatt megszokhatóak sajátosságai. Az egyik legzavaróbb "jellegzetesség" egyébként az, hogy a piros hívásmegszakító billentyűt lenyomásának hatására a Palm OS-ben nem az adott menüpontból lépünk ki, hanem kikapcsoljuk a képernyőt, ami a készülékkel való ismerkedés kezdeti fázisában felettébb frusztrálóan hathat a gyakorlatlan felhasználóra. Szerencsére a kijelző alatt lévő többi billentyű használata teljesen logikus: egyikük a főmenü, egy másik az üzenetek, továbbiak pedig alkalmazásaink és a naptár könnyű és gyors elérését szolgálják. Rendkívül egyszerű, ám frappáns megoldást, egy kétállású tolókapcsolót találunk a Treo tetején, ezzel a csengőhangokat, illetve a néma üzemmódot aktiválhatjuk (szerencsére a rezgő hívásjelzés sem maradt ki a mobilból).

Színorgia, zenebona

Forrás: [origo]A Treo 650-es egyik érőssége a nagyfelbontású (320x320 képpont), 65 ezer színárnyalatú érintőképernyő, melyen egyaránt jó minőségben visszanézhetők a fotók és videók egyaránt. Alapesetben a készülék az akkumulátor kímélése végett már 20 másodpercnyi inaktivitás nyomán lekapcsolja a kijelzőt (s lezárja a billentyűket), ezt érdemes rögtön átállítani, mert idegesítő, amikor két mondat begépelése között egyszer csak elsötétül a képernyő.

Az új PalmOne okostelefon az előd 600-as típusnál jobb minőségű integrált fényképezővel rendelkezik, még mindig csak átlagosan - körülbelül egy olcsóbb PC-s webkamerával azonos szinten - teljesít. A beépített fényképező csupán 640x480 képpontos (0,3 megapixeles) felvételeket tud készíteni, az önarcképek készítését a hátlapon elhelyezett, fényes gombszerű "tükör" segíti. A képek minősége tapasztalataink szerint csak jó fényviszonyok mellett lesz jó, a sötétebb témákról készült fotók meglehetősen zajosak, s a digitális zoom használatát is érdemes kerülni - bár ezen problémákkal általában csak a monitoron történő visszanézéskor szembesül a felhasználó.

A Treo összesen 23 megabájt memóriát kínál a felhasználói adatok raktározására, ez azonban a telefonba helyezhető SD-memóriakártyákkal tovább bővíthető, így akár MP3 zenefájlokat is magunkkal vihetünk az eszközön, de az alapszoftverek részét képező RealPlayerrel videoállományok is lejátszhatók. A zenék/videókat a mellékelt headseten keresztül vagy a kütyü hátlapjába épített apró hangszórón át is meg lehet hallgatni.

Titkárnő a farzsebben

Forrás: [origo]Meglepően jól működő böngészőt találtunk a Treo 650-esben: a Blazer névre böngészővel a wapos tartalmak mellett a hagyományos weboldalak döntő többségét is meg lehet nyitni. Emellett az okostelefonon egy VersaMail nevű levelezőprogram is helyet kapott, amellyel - bizonyos kiegészítők telepítése után - akár az elektronikus levelekhez csatolt Word, Excel vagy Powerpoint dokumentumokat is megnyithatjuk közvetlenül a telefonon. A mobil naptárja a szokásos funkciókkal rendelkezik, s a készüléken lévő adatokat szinkronizálhatjuk PC-n lévő adatainkkal - például az Outlook levelezővel - is, s nem mellékes, hogy e-könyv olvasgató alkalmazás is jár a telefonhoz. A készülék a GPRS és az EDGE mobil adatátviteli szabványokat, illetve az eszközök közti vezeték nélküli kapcsolódásra szolgáló Bluetooth technológiát egyaránt támogatja (a régebbi típusú készülékekhez pedig infravörös porton keresztül csatlakoztathatjuk). Ugyanakkor a Nokia 9500-val ellentétben a PalmOne Treo 650-essel nem lehet alapból Wi-Fi elérési pontokhoz kapcsolódni, s az SD-kártyahelyre illeszthető Wi-Fi-bővítőkártyát is csak némi trükközéssel lehet működésre bírni az eszközben - azok közül hivatalosan ugyanis egyelőre egyik típus sem támogatott. Ezzel szemben a Treóhoz bluetoothos GPS-modult is csatlakoztathatunk, s Magyarország térképét tartalmazó navigációs szoftver is vásárolható hozzá.

Vegyes érzelmek

Forrás: [origo]Kéthetes tesztelést követően vegyes érzelmekkel búcsúztunk a PalmOne Treo 650-estől: elnyerte tetszésünket, hogy a mobilt egy töltéssel elég sokáig, 3-4 napig is használni lehetett, s menüje kimondottan gyorsnak tűnt a Nokia kommunikátorához képest. A kártyafüggetlenül bruttó 150-160 ezer forint körüli összegért megvásárolható új PalmOne típus jóval kisebb méretű a finn gyártó termékénél, így billentyűzetének gombjait is jobban összezsúfolták, kevésbé kényelmes velük a gépelés. Szintén pozitív tapasztalatokat szereztünk a telefon jó minőségű érintőképernyőjéről, ellenben elavultnak találtuk a készülékbe épített, VGA-felbontású digitális fényképezőt. Ugyancsak jó lehetőségnek tartjuk, hogy az eszköz memóriája bővíthető, viszont a Wi-Fi vezeték nélküli technológia támogatását mindenképpen hiányoltuk az új Treóból.

Straub Ádám

KAPCSOLÓDÓ CIKK