Nokia piperemobil női szemmel

2005.05.25. 15:18

Partygirlöknek, elegáns dámákig s akiknek van pénzük a legmodernebb kütyükre, de sms-t írni nem szeretnek, na és fejben tudnak számolni - nekik gyártották a Nokia legújabb női telefonját, a 7280-ast.

A Nokia egyedi megjelenésű, fekete borítású 7280-as mobilja egy szép, finom és elegáns telefon, amelybe első látásra bele lehet szeretni. Elsőre nem is telefonnak, inkább egy piperekelléknek, gigantikus rúzsnak tűnik, mérete kicsi, tömege csupán 84 gramm, s még egy bőrtok is jár hozzá. Kijelzője aktiválatlan állapotban tükör, bekapcsolva pedig a készülék menüjét olvashatjuk le róla a mögé applikált 65 ezer színárnyalat megjelenítésére képes képernyőről. Emellett a kis piros, zöld, kék lámpácskák - amelyeket a dizájnos fehér vonalak mögé rejtettek - este, sötétben egyszerűen csodaszép látványt nyújtanak.

Teker és tárcsáz

A nőknek szánt divattelefonon nincsenek számbillentyűk, de ez csak első pillantásra tűnik bonyolultnak. A mobil közepe táján lévő tárcsával bármely menübe nagyon egyszerűen el lehet jutni - köszönhetően a jól átlátható menüjének -, kivéve a számológépet, ami sajnos kimaradt a készülékból. Az is meghökkentő, hogy a tárcsás vezérlés miatt csak egy külön menüponton keresztül tudunk telefonszámokat beütni a készülékbe, szerencsére a  névjegyzékben szereplő embereket könnyebb felhívni, egyszerűen csak nevükhöz kell tekerni a tárcsát, s megnyomni a gombot.

Ugyanakkor sms-t írni a Nokia 7280-assal türelemjáték: egy üzenet bevitele még a tárcsa használatának megszokását követően is legalább kétszer annyi időbe kerül, mint egy hagyományos mobillal. Metrón, villamoson, buszon nem érdemes hívni senkit, nagyobb partikon, forgalmas, zajos utakon pedig meg se próbáljuk felvenni és meghallgatni, mit szeretnének tőlünk, mert egy szót sem lehet majd a telefonáló hangjából hallani. Maximum azért érdemes elővenni, mert szép - ilyen helyzetekben érdemes sms-t írni, mert nem unatkozunk az úton, és mindenki irigyel majd minket csodatelefonunk láttán.

Játék helyett rádió

Forrás: [origo]

A divatos Nokia tulajdonosai számára unaloműzőül legfeljebb az sms-ezést kínálja, játék egyáltalán nem került a 7280-asba, bár ennek nem is lenne túl sok értelme, hiszen a mobil kijelzője parányi, s nincs is túl sok gombja. Ezzel szemben a "rúzsmobil" fényképezője - melyet a készülékház kettéhúzásával kelthetünk életre - kategóriájához képest meglepően jó képet csinál, akár makrófelvételeket is készíthetünk vele, legfeljebb 640x480 pixeles felbontásban, a felvételeket a mobil 50 megabájtos memóriájába menthetjük el. Az integrált fényképezővel akár fényképes telefonkönyv is létrehozható, bár az apró képernyőn nem sokat lehet kivenni a nevek mellett megjelenő fotókból. Az integrált rádió klassz, tisztán fogja a csatornákat, bár bumfordi  fülhallgatója könnyen kiesik a hölgyek füléből. Ezzel szemben egyszerűen imádtuk a készülékhez mellékelt töltőt, amelyet rendkívül frappánsan gömbformájúra terveztek, kábeljét pedig belsejébe rejthetjük.

Kis mérete ellenére a modern technológiák sem maradtak ki a Nokia 7280-asból: a mobil támogatja a GPRS adatátvitelt, WAP 2.0 böngésző található benne, Bluetoothon keresztül pedig vezeték nélkül képes más eszközökhöz vagy PC-hez kapcsolódni, de nem maradt róla le az infravörös port sem. A billentyű nélküli kezelés nehézségeit hivatott enyhíteni továbbá a hangvezérlés lehetősége, a mobilba szóbeli parancsok is beprogramozhatók, emellett említésre méltó a készülékházba integrált kihangosító is.

Forrás: [origo]


Tükörként is használható kijelzője és rúzsforma külseje miatt a Nokia 7280-as mobil dizájnból mindenképpen ötöst, praktikusságból közepest érdemel, ez utóbbit az sms-küldés körülményessége, a zajos környezetben nehezen hallható  hangszóró, illetve a beépített számológép hiánya miatt. Ellenben a mobil akkumulátora kis mérete ellenére is több napig bírja a strapát töltés nélkül, s kiemelendő, hogy a piperecikkre emlékeztető mobil digitális fényképezőt is tartalmaz. A finn gyártó divatmobilja azonban várhatóan sosem lesz tömegtermék, ára ugyanis 150 ezer forint körüli, ráadásul a hazai szolgáltatók akciós kínálatában sem érhető el.

Garai Viktória

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK