A Pentax is felvette a kesztyűt, és tovább pufogtat a belépő szintű, olcsó digitális tükörreflexes fényképezők piacán. A most bemutatott *istDL típus még inkább a kezdő fotósok igényeit tartja szem előtt.

Korábban beszámoltunk a *istD kistestvérének nevezhető *istDS megjelenéséről, most pedig ennek a típusnak egy még tovább egyszerűsített változatát mutatta be a Pentax. Mindezt azzal a kézenfekvő céllal, hogy a fotózással csak most ismerkedő felhasználóknak is komoly tudású, viszont kényelmes használatot  biztosító és kiváló minőség produkálására is képes szerkezetet adjon a kezükbe.

A néhány tíz grammal könnyített gépbe egy 6 megapixel felbontású érzékelő került, hasonlóan az elődjéhez, viszont az ezzel készíthető sorozatfelvétel hossza itt már csak 5 JPEG képig tarthat. Az automatizálás jegyében változott az érzékenység állításának módja is, mivel az *istDL-né már választható, hogy ennek a paraméternek a beállításáról a gép maga döntsön ISO 200 és 3200 között. Az egyszerűsítés és költségcsökkentés áldozatává lett a pentaprizmás kereső is, amit a kevésbé világos pentatükrös váltott fel. A felvételek visszajátszására szolgáló hátoldali LCD 2,5 collosra növekedett, ami értelemszerűen tovább növeli a gép fogasztását, és ezzel együtt csökkenti az egy akkumulátortöltéssel készíthető képek számát.

Forrás: [origo]
Pentax *istDS


A fókuszpontok száma háromra csökkent, amihez a spot (pontszerű) és a wide (széles) fókuszmódok használhatóak. A kapott eredményt a Soft Focus funkció segítségével három lépésben lágyítható tovább, amely gyakorlatilag hasonló hatást eredményez, mint egy ugyanilyen célú szűrő. További könnyítést ad a fényképező a funkciók használata során az Auto Picture mód aktiválásával. Ez ugyanis az elérhető témamódok közül maga választja ki a szerinte megfelelőt, automatikusan hozzáigazítva a gép paramétereit az aktuális téma sajátosságaihoz, ide értve a vaku önműködő felnyitását is.

A Pentax *istDL fekete és ezüst változatban lesz kapható. Az európai forgalmazást júliusban kezdik, az objektív nélküli váz kezdő ára pedig nagyjából 190 ezer forint környékén várható.