Az IHM bővíti a külföldi e-pontok számát

2005.09.19. 15:33

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a határon túli magyar szervezetek együttműködésének eredményeként 200 darab eMagyarország-pont, valamint tudományos, gazdasági és kulturális együttműködés jött létre - mondta Kovács Kálmán informatikai miniszter hétfőn.

A miniszter erről a Magyarság az Információs Társadalomért Testület (MA-ITT) második konferenciáján beszélt, ahol ünnepélyesen átadta a horvátországi Csúzán létrehozott 200. eMagyar pontot. A határon túli magyar iskolák, önkormányzatok és szervezetek a magyar kormány által támogatott infrastrukturális fejlesztéseinek programját 2003-ban fogadták el.

Kovács Kálmán az MTI-nek elmondta: az eMagyar pontok létrehozására eddig mintegy 140 millió forintot költött a kormány, a többi program támogatására további 100 millió forintot adtak. Jövőre a tervek szerint hasonló összeggel kívánnak hozzájárulni a fejlesztésekhez. Ismertetése szerint a tárca tervei alapján minden közintézménnyel rendelkező magyar és határon túli településen szeretnének internetelérési pontot létrehozni.

Eddig a határon túli 200 eMagyarország-pont mellett 2700 magyarországi netelérési pont létezik mintegy kétezer településen. Nagy Zsolt romániai informatikai miniszter, az RMDSZ alelnöke elmondta: az együttműködés keretében 168 informatikai eszközt vásároltak, 51 iskolában történt informatikai fejlesztés. Ismertetése szerint 26 honlapot hoztak létre, és 89 eMagyar pont működik, 2006-ban 61 újabb pont létrehozását tervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK