Egy kritikus biztonsági rést ugyan befoltoz, de a gépet megbolondíthatja a Windowsokhoz múlt kedden megjelentetett frissítés.

A Microsoft múlt kedden jelentette meg azt a biztonsági javítást, amely súlyos problémákat okozhat a felhasználók gépein - adta hírül a ZDNet.com. A gyártó a Windows operációs rendszer XP, Server 2003 és 2000 változatához adta ki a javítócsomagot, hogy négy különböző szoftverhibát rendbehozzon. Ezek egyike egy kritikus szintűnek minősített biztonsági hiba volt, amely a szakemberek szerint egy új féregvírussal szemben tette védtelenné a Windowsokat.

Ezt a veszélyt a frissítés ugyan elhárítja, de előfordulhat, hogy telepítése után az operációs rendszer megbolondul: kizárhatja a felhasználókat, megbéníthatja a beépített tűzfalat, letilthatja egyes alkalmazások elindítását vagy telepítését, és elérhetetlenné teheti a hálózatokat. A problémákat először a pórul járt felhasználók jelezték, és időközben a Microsoft is elismerte a gondot.

Az összeomló rendszer is védve marad

A cég még vizsgálja a jelenséget, de közleménye szerint a fenti rendellenességek csak akkor fordulhatnak elő, ha a frissítés telepítése után a felhasználói jogosultságok gyári beállításait is módosítják a rendszerben. A Microsoft arra is felhívta a felhasználók figyelmét, hogy a javítás mindenképpen megvédi a gépet a korábbi biztonsági hiányosságot kihasználó támadásoktól.

A problémás frissítés az MS05-051-es sorszámot viseli, és az általa okozott problémák elkerüléséhez a Windows könyvtár és a COM+ katalógus hozzáférési jogosultságainak alapértékeit kell visszaállítani. Ehhez a Microsoft egy részletes útmutatót is közzé tett weboldalán, amely egyelőre csak angol nyelven érhető el.