Terroristának nézték a geoláda-keresőt

Vágólapra másolva!
Egy híd alatt rejtette el a GPS-es kincsvadászoknak szánt geoládát az a férfi, akit a rendőrök balszerencséjére terroristának néztek.
Vágólapra másolva!

Scot Tintsmannel még tavaly szeptemberben esett meg az a kellemetlen eset, hogy a rendőrség terroristának nézte, amikor saját geoládájának tartalmát állította össze - adta hírül a CNN híroldala. A műholdas helymeghatározó-készülékkel rendelkezők között népszerű hobbi, hogy az interneten közzétett koordináták alapján titkos helyeken elrejtett "kincseket" keresnek. A geoláda a látogatásokat rögzítő naplót és valamilyen apró ajándéktárgyat rejt, amelyet megtalálójának illik másikkal pótolnia.

A férfi egy idahói közúti híd szerkezetét szemelte el saját kis csomagjának elrejtésére: egy zöld színű vödröt kezdett el megtölteni a szükséges tárgyakkal. Eközben tett egy kört motorkerékpárjával, hogy ne legyen feltűnő, milyen sokáig ólálkodik az építmény körül. Amikor visszaért, egy rendőrökből és tűzszerészekből álló különítmény várta: távollétében ugyanis a híd karbantartói felfedezték a geoládát, amit bombának hittek. A váratlan találkozás bizony kellemetlen perceket szerzett Tintsmannek: három rendőr közelített feléje pisztolytáskán tartott kézzel, miközben leszállt motorjáról. A férfi mp3-lejátszóját sem merte kikapcsolni, mert attól tartott, hogy a rendőrök detonátornak nézik az apró szerkezetet.

Gumikígyóval a reptér mellett

Az Egyesült Államokban nem ez volt az egyetlen eset, hogy az eredeti nevén geocachingnek nevezett high-tech hobbi rajongói megtévesztették a hatóságokat. Novemberben a Utah-béli Provóban riasztották a tűzszerészeket egy rendőrőrs közelében elhelyezett dobozhoz. A szakemberek távirányított robot segítségével nyitották fel a geoládát, amelyben egy játékpisztolyt és egy neonrudat találtak. Wisconsinban júniusban lőtték szét egy parkban elhelyezett katonai lőszeresláda tetejét lőttek szét ugyanilyen módszerrel, amelyről utólag ugyancsak kiderült, hogy geoláda.

Mindeddig talán az a geogacher került a legkellemetlenebb helyzetbe, akit a 2004-es elnökválasztás előestéjén vettek őrizetbe, amikor a Los Angeles-i reptér kerítése mellett járkált fel-alá GPS-szel a kézben. A rendőrség és az FBI több órán át faggatta az ország másik végéből, Vermont államból érkezett férfit, aki egy gumikígyót akart elhelyezni a légikikötő közelében elrejtett ládában. A hatóságok ez esetben nem voltak túl éberek, a geoláda ugyanis már öt hónapja volt ott, és ez idő alatt 463-an keresték fel.

Inkább a rendőrség robbantson

Kincskeresés GPS-szel

Hazánkban is sokan hódolnak az új keletű hobbinak, és járják a terepet érdekes helyeken elrejtett ládákra vadászva.

A high-tech hobbi megszállotainak bibliája, a Geocaching.com a hasonló félreértések elkerülése végett fel is hívja a figyelmet arra, hogy a játékosok ne lehetőleg olyan létesítmények vagy középületek környékén helyezzék el a "kincseket", amelyek terrortámadások célpontjai is lehetnek. A GPS-szel bóklászó geoláda-keresők viszonylag kevés ilyen bonyodalmat okoznak annak ellenére, hogy világszerte több mint egymillió ember hódol e szenvedélynek.

"Magabitosan állíthatom, hogy kevesebb mint 10 ilyen esetről van tudomásom" - mondta el a CNN-nek Bryan Roth, a Geogaching oldal társalapítója. A webszájt jelenleg több mint 225 ezer geoládát tart számon 219 országban. "Ha a rendőrség megkérdez minket, akkor megmondjuk, hogy a gyanús tárgy regisztrált geoláda-e, vagy sem. Ha még ez sem elég megnyugtató, akkor inkább azt tanácsoljuk nekik, hogy nyugodtan robbantsák fel" - árulta el Roth, aki nem szeretné, ha bármilyen komoly baj származna a hobbijukból.

Csak óvatosan

Egyes geoláda-keresők egyenesen attól tartanak, hogy a hatóságok a rossz helyen elhelyezett célpontok miatt a hatóságok előbb-utóbb betilthatják a tevékenységet. Igaz, komoly büntetést azokra sem szabtak ki, akik bonyodalmat okoztak ezzel: az Idahóban letartóztatott Tintsman ellen például csak közterületre való szemétlerakás miatt emeltek vádat, amiért maximum 300 dolláros bírságot és hat hónapos börtönt szabhat ki a bíróság. Ez utóbbi szóba sem jött, csak a hamis riasztás költségeit szeretnék behajtani a férfin - mondta el az amerikai hírportálnak nyilatkozó megyei főügyész.

Scott Tinsman pedig továbbra is lelkesen folytatja a geoláda-keresést, viszont már sokkal megfontoltabban ügyködik a ládákkal. "Eszembe sem jutott a terrorveszély, amikor a hídszerkezeten helyeztem el a csalit, csak a lehető legextrémebb helyet akartam kitalálni neki" - mondta el a férfi a CNN-nek, beismerve, hogy kicsit elragadta a játékszenvedély.