Ne küldje tovább: hamis T-Online lánclevél az iWiW-en

Vágólapra másolva!
A közösségi oldalon terjedő körlevél a T-Online vezérigazgatója nevében kéri, hogy küldjék tovább, amiért cserébe meghívókat ígér. Az üzenet hamis, tartalma valótlan: ne küldje tovább.
Vágólapra másolva!

Simó György, az iWiW-et nemrégiben felvásárló T-Online Magyarország Zrt. vezérigazgatójának aláírásával terjed egy hamis körlevél a legnépszerűbb hazai közösségi oldalon. Az e-mail az inaktív felhasználók kiszűrése érdekében arra kéri a címzettet: minél több példányban küldje azt tovább, és minden ötven továbbításért egy új meghívót ígér. A megtévesztő lánclevél teljes szövege a következő:


Kedves Felhasználó!

Ezúton szeretnénk segítségedet kérni az további fejlesztése érdekében.
Nyilván te is észrevetted már, hogy az utóbbi időszakban a szolgáltatás sebessége lényegesen lassabb lett, illetve sok funkció nem elérhető.
Ennek az az oka, hogy sok inaktív felhasználó van jelen a rendszerben. Ezek sajnos az aktív felhasználóktól veszik el az amúgy is szűkös erőforrásainkat.
Hogy kiszűrjük ezeket a felhasználókat, a TE segítségedre is szűkségünk van!
Kérjük, küld tovább ezt a levelet az összes ismerősödnek.
Az üzeneteket regisztrálni fogjuk, és ezzel teljes biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy tényleg aktív felhasználó vagy.
Fáradozásaidat minden 50 elküldött üzenet után egy Új meghívóval jutalmazzuk.

Segítségedet előre is köszönjük.
Mi továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy az minél több örömöt szerezzen minden felhasználónak.

Köszönettel,

Simó György vezérigazgató
T-Online Magyarország Zrt.

http://t-online.hu/iwiwinfo

A levél, mint azt kérdésünkre a T-Online Magyarország Zrt. megerősítette, hamis: azt nem Simó György írta, és teljes tartalma valótlan. A levelet tehát nem érdemes és nem is ajánlott továbbküldeni, mivel előnye senkinek nem származik belőle, csak kellemetlenséget is okozhat azoknak felhasználóknak, akik kéretlenül megkapják.

Az iWiW üzemeltetői az oldal kezdőlapján teszik közzé üzeneteiket "Gépház üzen" megjelöléssel. A legutóbbi, április 28-án keltezett üzenet tényleg Simó György T-Online-vezértől származik, aki az iWiW felvásárlásáról tájékoztatta a felhasználókat. A mostani körlevél szerzője valószínűleg ennek nyomán agyalta ki a csalást, mivel az üzenőfalon Simó azt ígéri: az újdonságokkal kapcsolatban a felhasználók az iWiW-en olvashatnak majd először - viszont semmiképpen sem körlevélben, hanem a kezdőlapon elhelyezett üzenetekben.

Tipikus hoax

Az üzenet egyébként magán viseli a megtévesztő lánclevelek (hoax-ok) tipikus ismertetőjegyeit: minél több példányban való továbbküldésre biztatja a címzettet, amiért jutalmat ígér, és egy megbízható személyre hivatkozik. A csalás többek közt ott is megbukik, hogy a levél alján szereplő hiperlink egy nem létező oldalra mutat.

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt., amely a Magyar Telekom csoport tagja.