A Samsung az üzemanyagcellás mobilra fogad

Vágólapra másolva!
A koreai mobilgyártó egy amerikai céggel szövetkezett az újfajta mobilos áramforrás kifejlesztésére.
Vágólapra másolva!

A Samsung az Egyesült Államok-béli MTI MicroFuel Cells nevű céggel kötött szerződést az üzemanyagcellás mobilakkumulátorok kifejlesztésére - adta hírül a BusinessWeek. A világ harmadik legnagyobb mobilgyártója így az áramforrások modernizálása terén törne élre.

Az együttműködés másfél évre szól, és a Samsung egymillió dollárt áldoz a projektre. A megállapodásnak volt előzménye: körülbelül egy évvel ezelőtt az MTI mérnökei egy Samsung PDA-t szereltek fel a Mobion üzemanyagcellás akkumulátor prototípusával.

Az újfajta akkumulátorok nehézfémek helyett metil-alkohollal kevert vizet használnak majd áramforrásként. Amellett, hogy a technológia környezetkímélő, a mérnökök azt remélik, hogy hosszabb üzemidőt biztosíthatnak vele a multimédiás készülékeknek. Az újításnak már csak azért is van létjogosultsága, mivel a jelenlegi lítium-alapú akkumulátorok elérték végső kapacitásukat.

Konnektor helyett szeszes flaska

A metanolos akkumulátorokhoz a boltban árulnának majd eldobható utántöltő-tartályokat, és vagy a telefon fogyasztana alkoholt, vagy a hagyományos akkumulátor feltöltéséhez lehetne azt használni. Arra egyelőre a Samsung szakemberei sem tudnak választ adni, hogy mennyibe kerülnek majd az újfajta készülékek, és mekkora üzemidő érhető el így.