Nem lesz új fájlrendszer a Windowshoz

Vágólapra másolva!
A Microsoft hosszas huzavona után úgy döntött, leállítja a WinFS fejlesztését, így a Windows Vistához biztosan nem lesz már új fájlrendszer.
Vágólapra másolva!

A redmondi szoftvercég lemondott róla, hogy radikálisan átalakítsa a Windows fájlkezelését, és leállítja a WinFS, vagyis Windows File Store fejlesztését - adta hírül a BetaNews. A fejleményt Quentin Clark, a WinFS vezető fejlesztője jelentette be röviddel az után, hogy a projekt a korábbi halasztgatás után új lendületet kapott.

A WinFS eredetileg a Windows Vista (kódnevén Longhorn) részeként az egyik legjelentősebb újítás lett volna, ám 2004-ben bejelentették, hogy nem lesz az új operációs rendszer része. A Microsoft csak a Vista megjelenése után, külön letölthető formában tervezte kiadni a WinFS-t, és augusztusban meg is jelent belőle egy tesztváltozat, ezt azonban már nem követi újabb.

Az újfajta fájlrendszer alapjaiban változtatta volna meg a fájlkezelést: nem az eddig megszokott módon, könyvtárakba rendezve tárolta volna a gépen az adatokat, hanem az adatbázisokhoz hasonlóan, így helyüktől függetlenül tetszőlegesen meghatározott rendezőelv szerint lehetett volna kilistázni, rendezni őket. A Microsoft közölte, hogy bár a WinFS jelenlegi formájában már soha nem jelenik meg, újításait beépítik cég más termékeibe, például az SQL-szerverekbe.