Előbb jelent meg a Windows új fájlrendszere

Vágólapra másolva!
A Microsoft fejlesztőpartnerei már Windows XP-vel tesztelhetik a WinFS nevű új fájlrendszert: a technológia előrehozott megjelenése ellenére sem lesz az új Windows, a Vista része.
Vágólapra másolva!

A Microsoft a fejlesztők számára elérhetővé tette a WinFS-t, amely az eredeti tervek szerint legkorábban jövő év elején látott volna napvilágot. Az új fájlrendszert eredetileg a korábban Longhorn néven ismert, majd Vistára átkeresztelt új Windowshoz kezdte el fejleszteni a cég.

A WinFS legfontosabb újdonsága abban áll, hogy egységesen kezeli a különböző alkalmazások által használt adatokat, így gyorsan kereshetővé és áttekinthetővé teszi azokat. A Microsoft még 2004 első felében döntött úgy, hogy a fájlrendszert nem a Vista részeként jelenteti meg, mivel ezzel akarta felgyorsítani az új operációs rendszer fejlesztését. A szoftvercég ezt most is megerősítette: annak ellenére, hogy a napokban - azaz a tervezettnél pár hónappal korábban - elérhetővé tették a WinFS első verzióját, az új fájlrendszer csak külön telepíthető kiegészítőként lesz elérhető a Vistához valamikor 2007-ben.

Lehet, hogy végül csak Vistára lesz

A most kiadott tesztváltozat Windows XP operációs rendszeren működik, a Microsoft indoklása szerint azért, mert a legtöbb fejlesztő ezt a platformot használja. Arról azonban még nem döntött a vállalat, hogy a végleges változatot is elérhetővé teszi-e XP-re, vagy az már csak a Vistához lesz majd jó.