Lehallgatott párbeszédeket közöl egy honlap

Vágólapra másolva!
Titkon hallgatózók világszerte gyűjtenek kínos vagy bizarr beszélgetéseket, megjegyzéseket, s az interneten teszik közzé a közönség nagy tetszésére: ez is Amerikában indult, mint annyi minden más, de ilyen honlapok már nagyon sok országban működnek Indiától Kenyáig.
Vágólapra másolva!

"Ha nem fizeti ki nekem az átkozott pénzt, akkor megölöm azt a ribancot!" - ordította menetközben mobiltelefonjába egy New York-i férfi. Mire megszólalt mellette egy hajléktalan: "Mi lenne, ha nekem adnál egy kevés pénzt és én ölném meg azt a ribancot?" Szerencsére senki sem hallotta. Illetve mégis, hiszen felkerült a New Yorkban hallottuk (Overheard in New York) című honlapra.

Rosszmáj, bárgy és bizarr

A véletlen fülelő csak egy a sok közül. Emberek világszerte begyűjtik és világgá kürtölik, ami bizarrt, rosszmájút, bárgyút étteremben, buszmegállóban, vagy metrón hallottak. A világháló állapotát tekintve létrejöhet a nyilvános csevegés globális földrajza. A szövegfoszlányok gyűjtését a New York-i Morgan Friedman indította el. Három éve egy beszélgetést hallott, amelyet túl jónak talált ahhoz, hogy megtartsa magának, ezért elindította az Overheard in New York internetes honlapot, amely kizárólag lehallgatott rövid beszélgetésekkel foglalkozik.

Mostantól örök időkre fennmaradnak és a készséges hallgatózók segítségével a globális publikumnak is hozzáférhetők a zagyvaságok. A beérkező idézeteket szerkesztői gárda szűri: kiválasztja a legjobbakat/leggonoszabbakat. Például azt, amit a repülőtéren egy kis gyerek válaszolt anyjának arra a kérdésére, hogy vajon ki vár rá odahaza nyivákolva az ágyban: "Apuka"! Rosszmájú címekkel látják el az idézeteket (például: "Jelölt az év apukája címre") és azután felteszik a honlapra. Szerdánként témák szerint sorba szedett bővebb csevegések kerülnek a hálóra - a héten például az alsónemű. ("Semmi esetre sem engedném a fehérneműmet randira az ő fehérneműjével".)

Hivatal, strand, Dublin, Bukarest

Az "Overheard in New York" ötlete nagy siker: van már A hivatalban hallottuk, A strandon hallottuk, s mivel a szándék egyszerű és egyetemes, világszerte léteznek már hasonló honlapok Dublintól Nairobi-ig, és Bukaresttől Szingapúrig. Néprajzkutatók számára egészen új kutatási anyag kínálkozik, laikusok pedig tanulmányozhatják a globális nevetési szokásokat.

Az európaiaknak az indiai humort például szokni kell, a kenyai kissé szürreálisnak tűnhet, Írországban nagy súlyt helyeznek az előzményekre, de a New York-i foszlányok utolérhetetlenek rövidségükben és csattanós voltukban. A dokumentált utcai irodalom csak most találta meg tökéletes formáját: Mihai Parparita a New York-i honlap anyagát kombinálta a Google-térképekkel Overplot néven, s virtuális lehallgatási sétát kínál: lehívható, hogy miket beszélnek a Boadwayn vagy a Central Parkban.

Forrás: [origo]
Szószátyár város

Az "Overplot" szenvedélyes kiváncsiságot ébreszt: vajon miről esik szó a repülőtéren, Harlemben, vagy a banknegyedben? Vajon a kompon tett utazás másféle beszélgetésekre ösztönöz-e, mint az autóbusz? A szegénynegyedekben vajon kedvesebbek-e az emberek egymáshoz, mint gazdag negyedekben? Ami ma még hiányzik, az az "Overplot" globális változata - a véletlenül lehallgatott csevegések világtérképe.