GPS-szel navigál a legújabb Nokia

Vágólapra másolva!
Az N95-ös 5 megapixeles kamerával és beépített GPS navigátorral jön januárban, az N-es zenemobilok extra memóriát kaptak, a 3500-as pedig egyszerűen kicsi, fiatalos és színes. A Nokia legújabb modelljeinek bemutatóján jártunk.
Vágólapra másolva!

A Nokia bemutatta legújabb mobiltelefonjait: az N95-ös "multimédiás számítógép" legnagyobb újdonsága a GPS-es navigációs berendezés, az N-család három korábbi tagját zenehallgatáshoz optimalizált változatban dobják piacra újra, és megismerhettünk egy kisebb, színes zenemobilt is, az 5300-ast.

Számítógépnek nevezik

Ami legnagyobb tudású készülékeit illeti, a finn gyártó egy ideje már nem elégszik meg a mobiltelefon elnevezéssel. Az okostelefonokat már jó ideje ismerjük az üzleti mobilok világából, és ezek "civil", hobbihoz-szórakozáshoz tervezett változatait nevezi a cég "Multimedia Computernek", vagyis "multimédiás számítógépnek". Sőt, a Nokia egészen odáig merészkedik, hogy legújabb modelljét, az N95-öst a személyi számítógép utódának titulálja, kvázi a PC-evolúció csúcsaként.

Hogy miért? A cég filozófiája szerint a mindig zsebben lapuló, folyamatosan hálózatba kapcsolt - mert hogy ott a mobilhálózat, ami akár széles sávú HSDPA is lehet, vagy wifi, esetleg Bluetooth-kapcsolat -, multimédiás tartalmak előállítására, lejátszására és, korlátozott mértékben ugyan, de szerkesztésére, valamint legújabban megosztására is alkalmas eszköz egyesíti magában mindazt, amire manapság a nagyvilágban bóklászó felhasználónak szüksége lehet.

A Nokia becslései szerint világszerte körülbelül 200 millió "technology leader", vagyis olyan ember él, akinek szüksége van mindezekre a szolgáltatásokra egy mobiltelefonban - vagyis "multimédiás komputerben", tudtuk meg Greg Williamstől, a cég magyarországi leányvállalatának vezetőjétől. Ugyan a PC-nket még nem dobnánk el egy ilyen készülék kedvéért, de az tény, hogy a most bemutatott N95-ös szinte mindent tud, amit csak mobiltelefon tudhat.

5 megapixeles fényképező

Forrás: [origo]
Carl Zeiss optika a telefon hátulján

A készülék formája egy apró részletben tér el jelentősen az N sorozat korábbi tagjaitól: előlapját két irányba lehet elcsúsztatni. Ha a telefon hossztengelye mentén felfelé toljuk el, akkor a megszokott mobilos billentyűzet, ha pedig lefelé, akkor a médialejátszó gombjai tárulnak fel. Ilyenkor a 2,6 hüvelykes kijelző képe is kilencven fokkal elfordul, hogy egy széles vásznú képet tárjon a felhasználó szemei elé, amelyen QVGA felbontásban, és 16 millió színben lehet videót nézni.

A készülék tudását és funkcióit szinte lehetetlen teljes egészében felsorolni. Az N95-ösben minden eddigi Nokiáénál nagyobb, 5 megapixeles felbontású beépített kamera került Carl Zeiss optikával, ledes vakuval, autofókusszal és képstabilizátorral. A fényképező optikai zoomolási lehetőséget nem nyújt, csak hússzoros digitálist, és az elkészült fotókat ezzel a modellel is lehet szerkeszteni, és közvetlenül feltölthetők róla a Flickr fotótárba. Mozgóképet már VGA felbontásban, 30 képkocka/másodperces sebességgel rögzít a telefon.

Multimédia és GPS

Forrás: [origo]
N95: a fedlap lecsúsztatásával médialejátszóvá válik

A nagyméretű multimédiás állományokat HSDPA-kapcsolat segítségével, vagy wifin, vagy Bluetoothon keresztül lehet átküldeni a számítógépre - a készülék ezzel minden létező adatátviteli lehetőséget támogat. A képnézegetéshez televízióra is lehet kötni a telefont - a bemutatón is így nézhettük a modell képét -, és 3,5 milliméteres jack-aljzattal is rendelkezik. A Flickr fotóalbum támogatása mellett a készülékre feltöltve érkezik a Yahoo webkeresőjének kliense és az Amazon.com internetes könyváruház e-könyv-olvasója is.

A készülék talán legnagyobb újítása a GPS-es navigátor, amely több mint száz ország, köztük Magyarország körülbelül 40 százalékának részletes térképét tartalmazza. A szoftverben 15 millió - hazánkból 8 ezer - látnivaló és vendéglátó-egység adatai találhatók meg, emellett útvonaltervezésre is használható. Az N95-ös árában benne van a GPS-szoftver és a navigációs szolgáltatás, csak az olyan extrákért kell fizetni, mint a hangos navigálás, vagy a városkalauz.

A mobilon is eljött a 3D-s grafika ideje

Forrás: [origo]
Így navigál az N95-ös GPS-e

A telefonnal podcastok - rendszeresen frissülő amatőr vagy profi webrádió-adások - is kereshetők és letölthetők, kapacitása pedig lehetővé teszi, hogy térhatású vektorgrafikát használó játékokat is lehessen játszani rajta. Kedvcsinálónak a telefonra telepítve érkezik egy űrhajós lövöldözős program, de ami talán hasznosabb, hogy a GPS-szoftver képét is lehet térben dönteni és forgatni.

A Nokia képviselői viszont azt nem árulták el, hogy a telefonban milyen processzor és chipset teszi lehetővé mindezt. A készülék januárban kerül majd a boltokba, az ára - támogatás nélkül, kártyafüggetlenül - 550 euró, vagyis 150 ezer forint körül lesz.

Fekete N-mobilok és egy színes zenegép

Mindentudó csúcsmodell mellett a Nokia egy sor zenemobilt is bemutatott. Az N-sorozat készülékeiből hármat, az N70-es, N73-as és N91-es modellt is kiadják zenehallgatásra optimalizált - Music Edition - változatban. Ezeket a készülékeket onnan lehet felismerni, hogy a megszokott acélszürke helyett fekete színűek.

Forrás: [origo]
Szétcsúszva: Nokia 5300

A modellek tudása abban különbözik a hagyományos N-es modellektől, hogy van rajtuk jack-adapter fülhallgatóhoz, a multimédia-gomb az FM-rádiót vagy a zenelejátszót indítja el, és ami a legfontosabb: az eddiginél több memória jár hozzájuk. Az N70-est 1 gigabájtos, az N73-ast pedig 2 gigabájtos memóriakártyával szállítják, az N91-es merevlemeze pedig 8 gigabájtnyi adat tárolására lesz képes.

Forrás: [origo]
Hordozható hangszóró a mobilhoz

A Nokia 5300-as egy kisebb, fiataloknak szánt modell. A készüléket színes műanyagburkolattal látták el, szétcsúsztatható, és rendhagyó módon a Nokia felirat is a kijelző oldalán található rajta, amelynek ellenkező oldalán a zenelejátszó kezelőgombjait helyezték el. A telefon 2,5 milliméteres jack-csatlakozóval rendelkezik, bár beépített hangszórója is igen jól szól. A zenéket USB-n keresztül lehet feltölteni rá, a memóriáját 2 gigabájtig lehet bővíteni, és sztereó vezeték nélküli fejhallgatóval is használható. Az 5300-as ára 250 eurós, vagyis körülbelül 75 ezer forintos áron kerül majd forgalomba.

A Nokia-bemutatón a telefonok, illetve "multimédiás számítógépek" mellett néhány zenehallgatáshoz szükséges extrát is megtekinthettünk. A cég hordozható, jack-csatlakozós sztereó hangszórókat is árul a mobilokhoz, a bluetoothos készülékeket pedig akár az otthoni hi-fi erősítőjével is ki lehet hangosítani egy vezeték nélküli adapterrel.