Rémisztő játékok Halloweenre

Vágólapra másolva!
Bár a Halloween ünnepe itthon főként csak az amerikai filmekből ismerős, a boszorkányok, kísértetek és szellemek ünnepe jó alapot szolgáltat arra, hogy kipróbáljon pár rémisztő játékot mindenszentek előestéjén.
Vágólapra másolva!

Amennyiben Ön úgy véli, felzaklatná a (virtuális) vér fröccsenése, a zombik hörgése, ajánljuk figyelmébe Kaldeneker György sütőtök-receptjeit. Ha viszont szeretne az esti órákban egy kicsit borzongani, böngéssze át legújabb játékválogatásunk kínálatát!

Land of The Dead - túlélés a zombik közt

A Land of the Dead letöltésehttp://www.origo.hu/szoftverbazis/jatekok/akcio/lotd_pc_demo-final.html

George A. Romero rendező zombifilmjein rengeteg elferdült lelkű horrorrajongó nevelkedett, ennek állít mementót a Land of The Dead: The Road to Fiddler's Green című akciójáték. Az FPS-játékok sorában technikailag nem hoz semmilyen újdonságot - ez nem is csoda, hiszen fejlesztői a műfajrokon Unreal grafikai motorját használták fel.

Forrás: [origo]

A színvonalat azonban hozza - a zombik rondák, véresek, ellőtt kézzel vagy lábbal is képesek közeledni, s a semmiből előbukkanva képesek ráhozni a szívbajt a játékosra. Célozni mindig csak a fejre érdemes: így lehet a leghatékonyabban likvidálni az élőhalottakat. A demóban egy pályán, egy élőhalottakkal jól megpakolt színházban kell rendet raknunk, felszedhető itt baseballütőtől kezdve ásó, vascső, gránát és Molotov-koktél is, a biztos tipp az M16-os sorozatlövő, amiből néha egy lövés is elég egy támadó leterítéséhez. Azért is érdemes távolról machinálnunk, mert a zombiharapás nemcsak levon az életerőből, hanem mérgező is.

Painkiller - a legjobb hentelős játék

A Painkiller letöltésehttp://www.origo.hu/szoftverbazis/jatekok/akcio/painkillerspdemo3setup.html

A jó és a rossz örök párharcát egy autóbalesetben elhunyt nehézfiú dönti el a túlvilágon, akinek fő célja, hogy felesége lelkével együtt végre nyugalomra találhasson. A sors iróniája, hogy ehhez számtalan zombit, démont, boszorkányt és több képernyő magas főellenfelet kell hidegre tennie.

Forrás: [origo]

A Painkiller minden idők egyik legjobb horror-FPS játéka, rémisztő grafikájával, egyedi fegyvereivel és játékmenetével számos díjat kivívott magának. Sokszor húsz-harminc ellenféllel kell egyszerre ölre menni, ebben már a turmixgép forgóvilláit idéző alapfegyver is sokat segíthet. Bár csak öt fegyver került a játékba, mindegyik kétféleképpen használható a bal, illetve jobb egérgombok használatával. Akinek pedig a szaladás és a lövés nem elég, nem kell aggódnia. A pályák bizonyos szabály szerinti teljesítéséért jóskártyákat kap, amelyek extra életet, sebességet vagy sérthetetlenséget kölcsönöznek rövid időre.

House of the Dead 3 - az élőhalottak háza

A House of the Dead letöltésehttp://www.origo.hu/szoftverbazis/jatekok/akcio/hod3_trial.html

A hazai játéktermek alaptartozéka a Sega cég House of the Dead játéka, amelyben hatalmas revolverekkel kell a képernyőre célozva élőhalott szörnyek százait halomra lőni. A széria PC-n is megtalálható, ajánlani pedig akármelyik részét lehet, mivel a címét és a háttereket leszámítva mindegyiket hasonlóan kell játszani, semmilyen játékmenet- vagy irányításbeli különbség nincs köztük.

Forrás: [origo]

A House of the Dead 3 is az ún. rail-shooter játékok közé tartozik - egy útvonalon kell végigvinni egy pályát és az időről időre felbukkanó ellenfeleket kell minél pontosabban és gyorsabban eltakarítani, csak célozni lehet, mozgásra semmi lehetőség nincs. A hang és a grafika igazán középszerű (és így már gyengébb konfigurációval is lehet futtatni), szórakozni azonban lehet vele, ha egy gépen két játékos próbál meg boldogulni kooperatív módban. Zöld zombik, arctalan zombik, fejtelen kúszó zombik, bébizombik, iszapzombik, világ zombijai, egyesüljetek!

Trick or Treat - láncfűrészes Mario

A Trick or Treat letöltésehttp://origo.hu/szoftverbazis/jatekok/akcio/trickortreat.html

Aki indián temetőkben szaladgál, megérdemli, hogy eleven töklámpások és szellemek kergessék - ez lehet a Trick or Treat mondanivalója. Az öt pályát magában foglaló, egyszerű grafikája révén gyengébb PC-n is futtatható játék ugyanolyan platform-akció, mint a Super Mario, csak itt telihold idején kell a már említett ellenfeleket eliminálnunk.

Forrás: [origo]

Ehhez motorosfűrész és lefűrészelt csövű vadászpuska áll rendelkezésre, azt pedig mondani sem kell már, hogy milyen hangulatot áraszt magából az, amikor egy templomkertben berántott fűrésszel mehet az ámokfutás a szeppenten álló töklámpásemberek ellen.

The Suffering: Ties That Bind - sok mocsok és patakzó vér

A The Suffering letöltésehttp://www.origo.hu/szoftverbazis/jatekok/akcio/thesuffering_ttb_demo.html

Megőrülhetsz, de ne parázz be! - utal a várhatóan vérgőzös akcióra a The Suffering:Ties That Bind jelmondata. 2004 egyik legmocskosabb szájú és legvéresebb horror-játéka volt a The Suffering, ennek folytatása pedig semmivel sem finomabb elődjénél. Az egypályás demóban felkészülhetünk mindenre - a börtönviselt főhősre, Torque-ra, ellenfelei személyében amorf, véres, gusztustalan és leírhatatlan szörnyekre, valamint segítőtársaiként pár lőfegyverre.

Forrás: [origo]

Torque minél több szörnyet öl meg, annál hamarabb van lehetőség átváltozni egy vöröses bőrű, pikkelyes-karmos monstrummá, amely egy csapással képes végezni a támadókkal. (Ez azért is hasznos, mert egy erősebb ellenbe másfél-két tárat is bele kell engednünk.) Tűz, vér, pokol és a szobák megbúvó sarkaiban didergő heroinfüggők - ez a The Suffering, csak a legkeményebbek játékosoknak ajánljuk!

F.E.A.R. - élethű gyilkolászás

A F.E.A.R. letöltésehttp://www.origo.hu/szoftverbazis/jatekok/akcio/fear_spdemo_en.html

2002-ben megalakult az amerikai katonaság legtitkosabb berkeiben egy különleges osztag, amelyet a nemzetbiztonságilag veszélyes paranormális tevékenységek leszámolására hoztak létre. A csak F.E.A.R.-nek becézett osztag legújabb küldetése - amelyben a játékos újoncként vesz részt - egy klónkatonákkal támogatott őrült őrmester eliminálása. Halloween alkalmából a legsötétebb szobában, a legjobban felhangosított hangfalak mellett ajánlatos a demóverzió kipróbálása. Egy csapzott hajú, vékony, fehérbe bújt szellem ugyanis az első pillanattól kezdve gondokat okoz - suttog és nevet az adóvevőkbe, szaladgál, kikapcsolja a fényeket, miközben automata sorozatlövőkkel felszerelt profi kommandósok kiiktatásával kellene igazából foglalkozni.

Forrás: [origo]

Igazi thriller a F.E.A.R. - nemcsak a grafikája csodás, hanem maguk a tűzharcok is annyira realisztikusak, amennyire csak lehet, egy nagyobb tűzharc után bekövetkező csendben az ember hajlamos hangosan kifújni a belészorult levegőt. Egyszerre csak három fegyver hordozható, aki pedig ezeket tüzetesebben is ki szeretné próbálni, akár a lövedékek röppályáját is követheti. A Control gomb megnyomásával ugyanis előhozható a Mátrixból már ismert időlassító, látványos bullet-time funkció is.

Scratches - Stephen King stílusában

A Scratches letöltésehttp://www.origo.hu/szoftverbazis/jatekok/kaland/scratches-demo-en.html

Horroríró érkezik a viktoriánus korabeli családi kúriába, hogy nyugodtan és békében fejezhesse be legújabb könyvét, ehelyett azonban inkább az után kezd el nyomozni, hogy mik okozhatják a pincében a megmagyarázhatatlan kaparászásokat. Nem kizárt, hogy Stephen King történetei inspirálták a Scratches című játékot, az viszont biztos, hogy a kora kilencvenes évek kalandjátékai köszönnek vissza az irányításban.

Forrás: [origo]

Helyszínről helyszínre kell felderíteni a kúriát, a legtöbb pontot 360 fokos panorámanézetben deríthetjük fel, rákattintani viszont csak arra tudunk, amivel lehet is valamit csinálni. Aki nem szereti a lassan épülő feszültséget, vigyázzon ezzel, ugyanis nagyon óvatos, de sokat sejtető felvezetésben lesz a horrorimádóknak részük!

Big Vine - neveljen rémfát!

A Big Vine letöltésehttp://www.experimentalgameplay.com/game.php?g=69

Beteg lelkű botanikusok kedvence lesz a Big Vine. Érdemes hangsúlyozni, hogy a program nem játék, inkább játékszer - elvégre is annyiról van csak szó, hogy egy cserjéből kell terebélyes famonstrumot nevelni. A fa fekete körrel jelölt pontjaira lehet kattintani - a bal gomb ágakat fakaszt, a jobb gomb lenyomása pedig sorvaszt: vigyázni kell, hogy a növény egyik irányba se dőljön el.

Forrás: [origo]


A megvalósításon természetesen rengeteg múlik, és a Big Vine előnye domborodik igazán - remekül néznek ki a hajladozó ágak, a hátborzongató háttérzene pedig a népszerű rendező, Tim Burton akármelyik filmjében felcsendülhetne.

Attack of the Killer Swarm - gyilkolás rovarokkal

Az Attack of the Killer Swarm letöltésehttp://www.origo.hu/szoftverbazis/jatekok/ugyessegi/swarm.html

A Big Vine alkotójának másik szoftvere már játék - és nem is akármilyen! Vadul zümmögő rovarhaddal kell a játékosnak az utcai járókelőket magasba emelnie, s a végcél az, hogy a levegőből visszaeső áldozat minél nagyobbat placcsanjon az utcakövön. Az egér bal gombjával irányítható a siserahad, a levegőbe került embereket pedig feljebb is lehet dobálni.

Forrás: [origo]


Általában 210-220 pontig el lehet jutni viszonylag könnyedén, profibbak már 450 pontos útfestő találatról is írtak a játék fórumába. A nyers élményt előző századbeli remek városkép és egy Sosztakovics-keringő teszi pazar kikapcsolódássá.

Penumbra - kalandok a szörnyek birodalmában

A Penumbra letöltésehttp://www.origo.hu/szoftverbazis/jatekok/kaland/penumbra.html

Ingyenesen letölthető, elképesztően hangulatos horror-kaland a Penumbra. Egy elhagyatott grönlandi bázis mélyén a játékosnak apja halálának körülményeit kell kinyomoznia: a szörnyek sötét és riasztó birodalmát pedig fegyverek nélkül kell bejárni. Irigylésre méltó fizikai szimuláció adja a játék alapját - szinte minden tárgyat fel lehet emelni, el lehet tolni, dobni, rántani. Ennek megfelelően egy feladvány többféleképpen is megoldható, bár ez sokszor kemény agymunkát igényel.

Forrás: [origo]

A játékot ugyanis szobáról szobára, folyosóról folyosóra haladva kell megoldani a klasszikus kalandjátékos sémát használva. Például fel kell szedni a benzint az első szobában, majd a másodikba bejutva a gumicsövet, a harmadikban ezeket kombinálva kell beindítani a generátort, hogy megnyíljon a negyedik szobába vezető út. A demóban sajnos csak két szörnnyel találkozunk, amelyek megölnek minket, ha nem végzünk velük hamarabb - hogy hogyan, arra rájönni külön agytorna, amit nem árt minél hamarabb elvégeznünk. A baljós hangulatot a hangeffektusok remekül kiegészítik - olyannyira aprólékosak, hogy például egy üveget csípő- és fejmagasságból leejtve különböző hangokat hallani.

Hellbound - groteszk lövöldözés

A Hellbound letöltésehttp://indygamer.blogspot.com/2005/08/hellbound.html

A Japánból érkező Hellbound a klasszikus játéktermi lövöldözéseket eleveníti fel. Az Alien-filmek hangulatvilágából és a manga-képregényekből kikevert játék maga a gótikus akció: konzolos időkből visszakotort csembalózene közben kell számtalan, groteszkebbnél groteszkebb szörnyet kilőni.

Forrás: [origo]

A gépdarazsak mellett csiga- és darázsnők, mutáns szájak vagy több testrészből és gépekből összeolvasztott támadnak az első pályán, a főellenség leharcolt állapotában egy darázsfészekkel intim kapcsolatban lévő férfinek tűnik. Minden ellenfél aranypénzeket dob el, amelyeket tanácsos összegyűjteni. Az irányítás: tüzelni a Shift gombbal lehet, a fegyvert kiválasztani pedig a Z-vel.

Nearly Departed - nyomozás egy zombival

A Nearly Departed letöltésehttp://origo.hu/szoftverbazis/jatekok/kaland/nd_win.html

Egy amnéziás zombival nyomozni halála körülményei után ideális tennivaló mindenszentek előestéjén. A Nearly Departed demójában erre nyílik lehetőség: aki egy kicsit is kedveli a kalandjátékokat, ne hagyja ki! A rajzfilmek grafikai szintjét megütő program nem mentes az abszurd humortól és a morbid poénoktól sem.

Forrás: [origo]

Akinek tetszett régebben a Grim Fandango vagy a Monkey Island-széria, az kifejezetten imádni fogja ezt a játékot is. Az irányítás a kalandjátékoknál megszokott módon történik: a kurzort rámozgatva egy tárgyra, majd nyomvatartva a bal egérgombot helyzetérzékeny menü jön fel.

Fahrenheit - az őrület határán

A Fahrenheit letöltésehttp://www.origo.hu/szoftverbazis/jatekok/kaland/fahrenheit.html

Egy New York-i étterem illemhelyén tér magához Lucas Kane. A kezében véres kés, előtte egy még meleg hulla, az ajtón túl pedig egy rendőr várakozik. Ezzel a szituációval indít a Fahrenheit című kalandjáték. A kritikákban inkább interaktív filmnek titulált program különlegessége, hogy a szereplő teljesen interaktív környezetbe kerül, cselekedetei pedig aktívan befolyásolják a történet végkifejletét.

Forrás: [origo]

Kane életereje helyett egy Sanity, azaz Épelméjűség-indikátorral rendelkezik - a meglepő és sokkoló dolgok csökkentik, a mindennapos történések (evés, ivás, kézmosás, akár a vizelés is) megfelelő szintre tornázzák ezt. A misztikusnak ígérkező történetet egy thrillerrajongó se hagyja ki!