Tapétával teszik hívhatatlanná a mobilokat

Vágólapra másolva!
A mobiltelefon és a radarok sugárzása ellen védelmet nyújtó tapétát fejlesztettek ki a németországi Ilmenau műegyetemének kutatói, ezzel komoly lépést téve az elektromos szmog csökkentése érdekében.
Vágólapra másolva!

Bernd Halbedel, az egyetem egyik munkatársa elmondta, hogy elsősorban sugárzásra érzékeny, alvászavarokkal küzdő emberek számára lehet fontos a várhatóan néhány éven belül kapható új tapéta, amellyel lehetővé válik, hogy a hálószobát gyakorlatilag leárnyékolják a magas frekvenciájú elektromágneses mezőkkel szemben.

A Die Welt című német lap online kiadásában beszámolt arról, hogy az ilmenau egyetem és a müncheni papírtechnikai intézet kutatói által több mint húsz évi kutatással kifejlesztett találmány lényege egy mágneses por, amely vasat, kobaltot és titánt is tartalmaz. A cél az volt, hogy olyan anyagot fejlesszenek ki, amely nemcsak visszaveri, hanem mintegy felszívja a sugárzást.

Az Ilmenauban kifejlesztett keverék az egy gigahertz feletti frekvencia-tartományban a sugarak 90-99 százalékát semlegesíti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy olyan hálószoba, amely a megfelelő tapétával van borítva, egyfajta sugárzásmentes övezetté válik, onnan és oda telefonálni nem lehet.

Tudományosan még nem bizonyított, hogy milyen mértékben terhelik az emberi szervezetet az elektromágneses mezők, de tény, hogy sokan fordulnak orvoshoz alvási zavarokra, rossz közérzetre, vagy emlékezetkiesésre panaszkodva, és ezek a problémák az esetek egy részében a mobilkommunikációra vezethetők vissza. A fejlesztésben érdekelt lehet az autóipar is - olvasható a Die Welt című német lap online kiadásában.