Európai cigány nyelvjárások az interneten

2006.02.01. 8:43

A romák által beszélt romani nyelv megmentését tűzte ki célul a Manchesteri Egyetem. Az egyetem honlapján elhelyezett romani hangos szótár a nyelv összes nyelvjárásáról tájékoztat.

Maro, mandro, mangro, marno, mauro - a romani nyelv "kenyér" jelentésű szavának különböző változatai a Mancesteri Egyetem Romani Project oldalán olvashatók.  Az egyetem azt a célt tűzte ki, hogy bemutatja a romani nyelv 42 európai országban beszélt nyelvjárását. A szóra kattintva nemcsak a fonetikai átírást és a hangalakot jeleníti meg a program, hanem Európa térképén bejelöli azt a területet is, ahol az adott nyelvjárást beszélik.

Magyarul is

A romani Magyarországon beszélt dialektusa a lovári. A különböző európai országokban élő romák számos jövevényszót vettek át a helyben beszélt anyaországi nyelvből, éppen ezért igen nehezen kommunikálnak egymással. Ebben nyújthat nagy segítséget az új internetes portál.

Yaron Matras, a Manchesteri Egyetem romani tanszékének vezetője a The Independent című angol újságnak elmondta, hogy kezdeményezésükkel arra szeretnék öszötönözni az európai országok kormányait: tegyenek meg mindent ennek a nyelvenek és kultúrának a megőrzése érdekében. Az oldalon magyar-lovári szótár is található, sőt, nem csak szavak, de kifejezések és nyelvtani szerkezetek szerint is lehet keresni az egyetemi honlapon.

Magyar-cigány és cigány-magyar szótár egyébként van a net hazai szegletében is, sőt, komplett szójegyzék is található, valamint, Sasvári Gábor romológus jóvoltából egy egész cigány nyelvtankönyv is elérhető a weben.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK