A Sony Pictures már beárazta a nagy felbontású Blu-ray lemezeken megjelenő filmeket, amelyek várhatóan 15-20 százalékkal lesznek drágábbak a hagyományos DVD-n kiadottaknál.

A Hollywood-i filmstúdiók közül elsőként a Sony Pictures közölte, hogy milyen áron hozza majd forgalomba a műsoros Blu-ray lemezeket - adta hírül a CNet a Hollywood Reporter nyomán. Mint kiderült, a vállalat körülbelül 20 százalékkal emeli majd a kék lézeres korongokon kiadott filmek árát a hagyományos DVD-khez képest. Az első Blu-ray lejátszók és lemezek várhatóan nyár elején kerülnek majd a boltokba az Egyesült Államokban; az új formátum már nagy felbontású műsorok és mozifilmek tárolására is alkalmas lesz megnövelt kapacitásának köszönhetően.

A nagykeresekedők 23 dollár 45 centes áron (körülbelül ötezer forintos) áron kapják majd meg az új filmeket, a régebbi címekért pedig 18 dollárt (körülbelül 3800 forintos) áron juthatnak majd hozzá, az áremelkedés viszont biztosan a fogyasztókon csapódik majd le - arról nem is beszélve, mennyibe kerülnek majd a Blu-ray-lejátszók. A piaci elemzők szerint az ár lehet az egyik legfontosabb kérdés, amely majd eldönti, a Sony új DVD-formátuma, vagy a Toshiba HD DVD-je nyeri a versengést.

A Sony Blu-ray lemezeken elhelyezett úgynevezett menedzselt másolásvédelmi megoldása arra is lehetőséget ad, hogy a vásárlók több saját célú másolatot készítsenek megvásárolt filmekről. A cég azt is lehetővé szeretné tenni a jövőben, hogy ez a megoldás különböző formátumok között is alkalmazható legyen. Első lépésként a PSP-tulajdonosoknak kedveznek azzal, hogy egyes DVD-filmekhez hozzácsomagolják az UMD-s változatot is, így a vásárlók a hordozható játékgépükön is megnézhetik a filmet az otthoni mozizás mellett.