Netkalóz nagyhalak a bíróság előtt Amerikában

2006.03.01. 16:42

Bűnösnek vallotta magát az a három férfi, akit internetes zene- és filmkalózkodás miatt állítottak bíróság elé az amerikai hatóságok; büntetésük akár öt év börtön is lehet.

Az Apocalypse Crew és a Chromance nevű, film- és zenekalóz társaság három tagját fülelték le az amerikai hatóságok, és a férfiak mind bűnösnek vallották magukat - adta hírül a Reuters. A banda tagjai megjelenés előtt álló filmeket és zenei albumokat csempésztek ki a kiadóktól, és terjesztették ezek másolatait internetes fájlcserélőkön keresztül.

A 21 éves Derek Borchard, a 24 éves Matthew Howard és a 31 éves Aaron Jones egyenként valószínűleg öt év szabadságvesztéssel és 250 ezer dolláros pénzbírsággal (53 millió forint, körülbelül egy nagyobb családi ház ára az Egyesült Államokban) kell, hogy szembenézzen a hatóságok szerint. A csoport tagjaira várhatóan május 19-én szabják ki az ítéletet. Arról nem szólnak a hírek, hogy a férfiak mennyit kerestek a kalózkodással, viszont Howardot azzal védi ügyvédje, hogy a férfinak nem fűződött anyagi érdeke a jogvédett anyagok terjesztéséhez.

A három férfi a fájlcserélő-hálózatokat friss anyagokkal ellátó piramis csúcsán állt: az általuk terjesztett filmeket és zenéket a stúdióknál, lapkiadóknál, vagy a CD-k, DVD-k sorozatgyártását végző üzemekben dolgozó cinkosaik juttatták ki nekik. Az elkövetőket az internetes kalózkodás felszámolását célző Fastlink hadművelet keretében állították elő a rendőrök.

KAPCSOLÓDÓ CIKK