Július 1-jétől egyelőre a főváros kilenc kerületében és tizenhat nagyvárosban teszi elérhetővé mobilos parkolásidíj-fizető szolgáltatását egy hazai cég. Az egységes megoldás lehetővé teszi, hogy az autósok percre pontosan annyit fizessenek, amennyit várakoztak.

Az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. (EME) július 1-jén startoló szolgáltatása a fővárosban az I., II., VI., VII., VIII., XI. és XII. kerületekben, illetve a IX. és XIII. kerületben és Pest egyéb részén a főútvonalak mentén kijelölt parkolási területeken vehető igénybe. Emellett egy  jogszabály-változtatásnak köszönhetően várhatóan heteken belül az V. kerületben is lehetséges lesz a mobilos fizetés használata. 

A vidéki városok közül jelenleg tizenhat vidéki városban (Ajka, Balatonfüred, Debrecen, Eger, Gyöngyös, Kaposvár, Keszthely, Kiskunhalas, Miskolc, Nagykanizsa, Ózd, Szekszárd, Székesfehérvár, Tapolca, Veszprém, Zalaegerszeg) lehet használni az egyéges mobilfizetést. Bár egyes kerületekben és városokban már elérhetők voltak hasonló szolgáltatások, ezek működése nem volt összehangolva, így külön-külön kellett regisztrálni rájuk, amit ráadásul bizonyos esetekben csak személyesen lehetett megtenni.

Ehhez is kell regisztrálni

A mobil parkolójegyfizetés használatához a cég ügyfélszolgálatain vagy az interneten, faxon keresztül előzetesen regisztrálni szükséges. Ezt követően a parkolásért a felhasználók az automatán szereplő számra küldött sms-üzenettel vagy telefonhívással fizethetnek. A határozatlan időre szóló parkolás esetén az első üzenetet vagy hívást a várakozás megkezdésekor kell kezdeményezni az automatán szereplő számra. A parkolóóra leállítása ugyancsak sms-sel és hívással történhet, a parkolás befejezését az angolul és németül is elérhető rendszer hangbemondással, illetve visszaigazoló üzenettel nyugtázza.

Percre pontos számlázás

A megoldás percalapú elszámolást tesz lehetővé, így az autósoknak pont annyit kell fizetniük, ahány percet ténylegesen várakoztak. A parkolás díját a mobil fizetési egyenlegről lehet kiegyenlíteni, melyet átutalással, csekken, készpénzben, a parkolótársaságok ügyfélszolgálatain készpénzben, illetve a T-Mobile-előfizetők esetén sms-ben is fel lehet tölteni. A szöveges üzenetben történő használat esetén az ügyfeleknek arra is lehetőségük van, hogy az általuk megadott időpontra - például kétórás időtartamra - igényeljék a virtuális parkolójegyet: ebben az esetben a rendszer az idő lejárta előtt figyelmezteti a felhasználót, aki utólag meg is hosszabbíttathatja az időtartamot.

Az EME várakozásai szerint az év végére a százmilliós nagyságrendű költséggel kiépített szolgáltatást ötvenezer felhasználó fogja használni, s a tervek szerint a mobil fizetési megoldással hamarosan autópálya-matrica, a későbbiekben pedig vonaljegy és vonatjegy is vásárolható lesz, s akár a taxi viteldíját is ki lehet majd egyenlíteni telefonon.