A Bluetooth utódját fejlesztette ki a Nokia

2006.10.03. 13:11

A Nokia  a Bluetooth vezeték nélküli adatátvitel, kisebb energiaigényű utódját mutatta be. A Wibree nevű megoldás a mobiltelefonoknál kisebb eszközökbe, akár egy karórába is problémamentesen beépíthető lesz.

A Wibree (ejtsd: vájbri) nevű technológia eszközök közti rövid távú adatátvitelt tesz majd lehetővé, akárcsak a jelenleg főként mobiltelefonokba, laptopokba épített Bluetooth. Az új megoldás azonban tízszer kevesebb energiát igényel működéséhez, így apró eszközökbe, akár egy karórába is beépíthető.

A finn cég közleménye szerint a technológia kifejlesztése öt évet vett igénybe, s a cég minél hamarabb szabványosítani kívánja. Ha a megoldás iparági szabvánnyá válik, a megoldást a Bluetooth-hoz hasonlóan nem csak a Nokia, hanem más gyártók termékei is támogathatják. A Wibree egyébként hasonló funkciókat kínál, mint a Bluetooth: egymás tíz méteres közelében lévő számítógépek, mobiltelefonok, headsetek, nyomtatók közti adatátvitelt tesz lehetővé.

Ugyanakkor a jelenleg elterjedt Bluetooth-tól eltérően a Wibree használatához szükséges chipek nem csak kisebb fogyasztásúak, de jóval kisebb méretűek is lesznek. Ennek köszönhetően az új vezeték nélküli technológiát olyan apró eszközökbe - karórákba, játékokba, külső billentyűzetekbe -  is be lehet építeni, amelyekbe a Bluetooth nem, vagy csak költséges megoldások alkalmazásával volt beépíthető.

 A gyártó közlése szerint az új drót nélküli adatátvitelt támogató első termékek a jövő év közepe tájékán kerülhetnek a boltokba. Jelenlegi tervei szerint a gyártó mobiltelefonjaiba olyan chipeket fog beépíteni, amelyek egyaránt kompatibilisek a Wibree-vel és a Bluetooth-szal, mivel az előállítás költségét ez csupán néhány eurócenttel növeli meg. Az utóbbi, elterjedt szabványt egyébként a svéd Ericsson cég fejlesztette ki, amely a napokban jelentette be, hogy a Fossil céggel közösen mobilokkal kommunikálni tudó, Bluetooth-képes karórát dob piacra. Ennek ellenére az utóbbi technológia jellemzően inkább nagyobb méretű eszközökben terjedt el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK