A japán gyártó csütörtökön mutatta be legújabb Walkman márkájú, iPod-rivális digitális zenelejátszóit. Az új típusokba olyan megoldást építettek, amely kiszűri a háttérzajokat, így az eszköz használója a zenére tud koncentrálni.

Az új lejátszókról cég egyik vezetője úgy nyilatkozott, legfőbb újdonságuknak a beépített zajszűrési megoldás számít. Eez a funkció képezi majd a termékek marketingkampányának alapját is, a Sony a japán üzletekben a gyakorlatban fogja bemutatni működését. A technológia a 100 hertz és 1 kilohertz közötti hangfrekvencia-tartományban képes kiszűrni a háttérzajokat: így például repülőn, vonaton vagy autóban ülve a felhasználó csak a lejátszott zenét fogja hallani, a zavaró  motorzúgást, zakatolást nem.

Mikrofon segít a zajszűrésben

Ennek megvalósításához az új Walkmanekkel szállított fülhallgatókba apró mikrofont építenek be, s az eszköz ezen keresztül érzékeli a kiszűrendő külső zajokat. A lejátszók hagyományos fejhallgatókkal is kompatibilisek, de a zajszűrés ebben az esetben nem aktiválható. A zajszűrős fülhallgatók egyébként már nem számítanak vadonatújnak, bár a hagyományos típusoknál drágább fülesek eddig egyik hordozható zenelejátszó alapcsomagjában sem voltak megtalálhatók, külön lehetett őket megvenni.

Forrás: [origo]

A gyártó közlése szerint a most bejelentett, nagyjából 50 gramm tömegű Walkmanek egy töltéssel ötven órás lejátszásra képesek, színes OLED-képernyőjükön pedig az adott zenei album borítóját is meg tudják jeleníteni, ha az rendelkezésre áll. A eszközök az mp3 fájlok mellett az ATRAC és a PCM zenefájlokkal is kompatibilisek, viszont az AAC és Windows Media formátumok esetén csak a másolásvédelemmel nem ellátott zenéket képesek lejátszani.

Japánban az új Walkmanek már a hónap végén a boltokba kerülnek, más országokban az év végétől lehet majd megvenni őket. A zajszűrésre képes fülhallgatóval szállított típusok FM-rádiót is tartalmaznak, s 1, 2 és 4 gigabájtos változatban lesznek elérhetők 32-52 ezer forintnak megfelelő összegért. A gyártó emellett két olcsóbb modellt is piacra dob, ezekhez azonban hagyományos fülhallgatót mellékelnek, s nem tartalmaznak rádiót sem.