Laptopokat kapnak a líbiai iskolások

2006.10.12. 10:53

A líbiai kormány döntése értelmében az afrikai ország mintegy 1,2 millió iskolását látják el a százdolláros laptop néven ismert, fejlődő országoknak szánt noteszgéppel.

A fejlődő országokban élő gyermekek csúcstechnológiával való felszerelését tűzte ki célul a One Laptop per Child nonprofit szervezet, melyet az amerikai MIT egyik processzora, Nicholas Negroponte vezet.

A szervezet szerdai bejelentése szerint megállapodást kötött a líbiai kormánnyal, melynek keretében az országban 1,2 millió diákját látják el egy száz dollárba kerülő, noteszgéppel. Az olcsó masinák strapabíró gumiborítással látják el, s a működtetésükhöz szükséges energiát akár a rájuk szerelt kurbli tekerésével is biztosítani lehet.

Várhatóan már idén novemberben elkészülnek az internetelérésre is alkalmas százdolláros gépek első mintapéldányai, sorozatgyártásuk azonban csak 2007-ben kezdődik meg Tajvanon. A líbiai gyerekeknek jövő nyáron kezdik leszállítani az első gépeket, s a tervek szerint 2008 júniusáig az utolsó diák is megkapja majd laptopját.

Fejlesztőinek tájékoztatása szerint a masinán Linux operációs rendszer fut majd, s egy speciális megoldást alkalmaznak annak érdekében, hogy vírusok vagy egyéb károkozók ne tehessenek kárt a gépen lévő szoftverekben. A One Laptop per Child közlése szerint négy másik fejlődő ország is jelezte, hogy tervezi a százdolláros noteszgépek megvásárlását, s az sem kizárt, hogy Líbia a még szegényebb szomszédos államok számára is finanszírozni fogja a laptopok beszerzését..

KAPCSOLÓDÓ CIKK