Megtörhet a Playstation egyeduralma

2006.11.16. 15:10

Piaci elemzők szerint megtörhet a Sony fölényes dominanciája a videojátékok piacán  a Playstation 3 többször elhalasztott premierje, illetve a gyártási problémái nyomán. A Merrill Lynch szakembere szerint a már kapható Microsoft Xbox 360 lesz a konzolháború győztese.

Az International Business Times által megkérdezett piacelemző szerint öt év múlva átalakul a videojátékok piaca, melyet jelenleg a Sony cég ural Playstation 2 konzoljával. A hat éve boltokban lévő masinát világszerte több mint százmillió példányban adták el, napjainkig ez a legnépszerűbb játékkonzol, piaci részesedése 69 százalék.

Élre törhet az Xbox

Ugyanakkor a cég biztos pozíciója meginoghat a Playstation 3-mal kapcsolatos problémák miatt: a játékgép eleve egy éves késéssel jelenik meg az USA-ban a rivális Microsoft Xbox 360-hoz képest. A masina Japánban egy hete kapható, az ottani boltokba leszállított mintegy százezer gépet egy nap alatt elkapkodták, Európába pedig csak jövő márciusban érkezik meg a konzol.


Forrás: [origo]
A Playstation 3

A Merrill Lynch japán leányvállalatának elemzője, Josijuki Kinosita úgy véli, öt éven belül átrendeződhet a játékgépek piaca. 2011-re a szakember azt jósolja, hogy az Xbox 360-at a játékosok 39 százaléka, PS3-at 34 százaléka, Nintendo Wii-t, pedig 27 százaléka birtokol majd világszerte. 

Kinosita szerint az Xbox 360 továbbra is főként az Egyesült Államokban lesz népszerű, Japánban a PS3 és a Nintendo konzolja lesz menő a korábbi évekhez hasonlóan. Európára vonatkozóan az elemző pontos számokat nem közölt, véleménye szerint ebben a régióban a PS3 jövő évre halasztott megjelenése révén a Microsoftnak jó esélye van arra, hogy megszerezze a vezető pozíciót.

Forrás: [origo]
Ez pedig a Wii

Visszatér a Nintendo?

Legújabb, Wii nevű, riválisainál olcsóbb játékgépével a Nintendo is visszaszerezheti a tévéhez kapcsolható konzolok terén megtépázott hírnevét. A japán cég új gépe egyes szakértők szerint az idei karácsonyi szezon egyik slágere lesz: bár nem képes hiperrealisztikus grafikai megjelenítésre, könnyen kezelhető irányítójával különleges játékélményt fog kínálni. A Wii a cég DS nevű hordozható játékgépéhez hasonlóan nem elsősorban a játékfanatikusokat célozza, olyan programok is készülnek rá, amelyek nők, vagy idősebb felhasználók érdeklődését is felkelthetik. A Nintendo Wii-t a hétvégétől kezdik árulni az Egyesült Államokban, a premier napjára 400 ezres készletet ígér a gyártó. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK