Felméri hazánkat a Google

Vágólapra másolva!
Kinevezte a Google a vállalat magyarországi helytartóját: mint arra a cég keddi rendezvényén fény derült, Peresztegi Zoltán január elseje óta a cég hazai képviselője. Konkrét tervekről azonban egyelőre nem nyilatkozott, azt azonban elmondta, a keresőóriásnál jó dolgozni.
Vágólapra másolva!

Bemutatkozó sajtótájékoztatóján a Peresztegi egyelőre nem sok konkrétumot említett a hazai tervekről. Mint elmondta, egyelőre a hazai piac felmérése van folyamatban, a konkrét cselekvési tervet csak ennek lezárulta után dolgozzák ki. A felmérés időtartamát azonban a hazai képviselet vezetője nem határozta meg közelebbről.

Nem publikusak az adatok

Szintén nem lehet sokat tudni a hazai piac Google-re releváns adatairól. Peresztegi Zoltán elmondta, hogy a Google-ra vonatkozó amerikai tőzsdefelügyeleti szabályok értelmében nem adnak ki regionális adatokat, így sok más mellett azt sem, hogy például a Gmailnek hány magyar felhasználója van. Azt sem tudni, a hazai internetes hirdetési piac hány százalékát tudja magáénak a Google, és hogy a hazai iroda megnyitásával mekkora változást remélnek.

Jó munkahely a Google

Ugyanakkor több érdekességet hallhattunk a Google személyzetpolitikájáról. A vállalatnál dolgozó mérnökök például munkaidejük 20 százalékát saját öteleteik megvalósítására fordíthatják. Így született több más mellett az asztali keresőprogram, melynek kifejlesztését egyszerűen az motiválta, hogy az egyik mérnök nem talált meg egy dokumentumot a saját gépén. A Google-hoz kerülni egyébként nem egyszerű: Peresztegi is említette, hogy igen komoly, többlépcsős felvételi eljáráson kellett megmérettetnie magát. Ám ha valaki bekerül a vállalathoz, már jó dolga van: a cég amerikai székhelyén, Mountain Viewban olyan rekreációs szolgáltatáok vannak, amiket egyetlen hazai munkavállaló sem tud elképzelni.