High-tech jármű a New York-i rendőröknek

Vágólapra másolva!
New Yorkban eddig is voltak lovas rendőrök és biciklis járőrök, motorcsónakokkal és helikopterekkel is óvják a közbiztonságot, a legkülönbözőbb viselik a híres NYPD jelvényt. A járműpark mostantól fogva high-tech robogókkal bővül: a New York-i rendőrök Segway-eket vesznek használatba.   
Vágólapra másolva!

Tíz robogóból alakul meg az első rendőrségi Segway-flotta, amelynek tagjait parki sétányokon és strandokon fogják bevetni például a Central Parkban, Coney Islanden, a Bronxi Állatkertben vagy a Yankee Stadionban. Huszonöt rendőrt már ki is képeztek arra, hogyan kell manőverezni az önegyensúlyozó közlekedési eszközzel, amellyel feltöltött akkumulátorral akár nyolc órányi folyamatos szolgálatot is el lehet látni.

Az egyszemélyes elektromos jármű különösen hasznos lehet a hatóságoknak: egyrészt a robogón, 20 centiméterrel a talaj felett álló rendőrök a tömegben az emberek feje felett is ellátnak, s nagyobb területen tudnak járőrözni. Másrészt a járgányok fürgék, akár 20 kilométeres óránkénti sebességet is el lehet velük érni - mutatott rá Raymond Kelly rendőrfőnök.

A New Hampshire-i Segway cég 2001 óta gyártott, bizarr külsejű csodarobogójára - amely stabilitására beépített lézeres giroszkópok felügyelnek - már más amerikai és európai városokban is felfigyelt a rendőrség. A chicagói egyenruhások 50 darabot állítottak szolgálatba, az olasz vasúti rendőrség pedig 75 Segway-t használ.

New Yorkban négy éve már tesztelték a Segway-eket, de a rendőrség az akkumulátor típushibája miatt akkor nem vásárolt az 5300 dolláros robogókból. A próbajárőrözések során ugyanis nem egy esetben előfordult, hogy a lerobbanó telepek miatt egyensúlyukat veszítő járművekről a rendőrök szó szerint pofára estek. A cég azóta orvosolta az akkumulátorral kapcsolatos problémákat.

A rendőrfőnök elmondta, azt még nem tudták mérni, hogy mennyire alkalmasak bűnözők üldözésére ezek a robogók, amelyeket a rendőrök a város utcáin és járdáin nem használhatnak, a gyalogosok sűrű tömegében amúgy sem lenne előnyös alkalmazásuk.

Az Egyesült Államok öt államában, köztük New Yorkban tilos a Segway-ek használata. A többi állam többségében járdán, néhányban az úttesten is lehet velük közlekedni. Raymond Kelly közölte: ha a kis járgányok beválnak, bővíteni fogják a Segway-flottát, és ezer dollár felárért akár olyan hegyi robogókat is rendelhetnek, amelyeket kimondottan terephasználatra fejlesztettek ki.