Bacn, avagy hogyan lett az e-mailből szalonna

Vágólapra másolva!
A bacn (ejtsd békön) nem spam, vagyis kéretlen levél, hanem olyan üzenet, amit tulajdonképpen szívesen elolvasunk - csakhogy nem akkor, amikor a postaládánkba érkezik, rendszerint tucatjával, hogy jól eltömítse azt. A jelenséget már jó ideje ismerjük, de miért van és mit lehet tenni ellene?
Vágólapra másolva!

Az új kifejezés létjogosultságát sokat máris vitatják, mondván, egy e-mail vagy spam, vagy nem, és ezzel le is lehet tudni az egészet. Ha viszont jobban belegondolunk, a bacn igenis létezik, és nagyon is részét képezi a hétköznapjainknak. Hogy miért? Talán elég, ha annyit mondunk: "Gábor ismerősnek jelölt." Ugye már ön is kapizsgálja, miről van szó? Az ismerősökről szóló értesítés vagy az általuk küldött üzenet, amiről az értesítő tájékoztat minket, egyáltalán nem olyan, mint egy kéretlen reklámlevél: érdekes vagy fontos számunkra, viszont rendszerint nincs időnk rá, hogy éppen akkor foglalkozzunk vele, amikor beérkezik. Sőt, lehet, hogy órákig, napokig kerülgetjük.

Bacn nélkül sem mindig lenne könnyebb

Az iWiW-hez hasonló szociális hálós és közösségi oldalak miatt van tehát minden, hiszen a tipikus bacn ezekből érkezik. Persze az ehhez hasonló levelek a közösségi szájtok népszerűségének robbanásszerű növekedése előtt is voltak, hiszen számos weboldal csikarta ki a felhasználó e-mail-címét ilyen-olyan indokkal a webáruházaktól kezdve az egyszerű híroldalakig, hogy azután rendszeresen informáljon valamiről, ha kell, ha nem, nem is beszélve a hírlevél régi-régi műfajáról.

A közösségi oldal viszont azért más, mert ezekben a rendszerekben nem csak az üzemeltetők, hanem a többi felhasználó is kommunikálhat velünk, és az üzenetek döntő többsége tőlük, vagyis valós, számunkra többé-kevésbé fontos személyektől érkezik. Egy évekkel azelőtt könnyelműen létrehozott webáruházas felhasználói fiók hírlevelét az ember még könnyedén sorolja a levélszemét kategóriába, hogy azután a spamszűrő egy életre megszabadítsa tőle - a közösségi oldalakon zajló zsongásból azonban senki nem szeretne kimaradni, és belépés nélkül csakis az e-mailes értesítők tudathatnak minket arról, hogy éppen mi folyik odabent.

Van, akit teljesen eláraszt

Forrás: [origo]
Nem, nem a baconra gondoltunk

A kifejezés megalkotói pedig olyan netezők voltak, akik közül egyesek már több ilyen levelet kapnak, mint hagyományos e-mailt, vagyis hamet (sonkát) - ha már az online szakzsargonnál maradunk. A bacn egy Pittsburghben augusztus 7-én megtartott webes Podcamp2 találkozón született, ahol a résztvevők egy csoportja valahogy ugyanazon beszélgetés során hozta szóba a a baconszalonnát és azt, hogy egyes ismerőseiktől milyen sok Twitter-üzenetet kapnak. (Ez a szolgáltatás is küldözget e-mailes értesítéseket az új kapcsolatokról.)

A bacon kifejezés ekkor ragadt rá a levelek ezen típusára, amit Andy Quayle, a terminus szülőatyja a Chicago Tribune lapjain azzal magyaráz, hogy valaki felemlegette: a kanadai bacont nevezik "peameal bacon"-nek is angolul, ami nagyon hasonlóan hangzik az "e-mail bacon"-höz. Arra tehát, hogy a löncshús - spam - mellett miért lett az éppen most nem kívánatos levelek neve a szalonna, mindössze ennyi a magyarázat. A beszélgetés résztvevői már csak a trendiség miatt ejtették ki a név egyik magánhangzóját, és csináltak "bacn"-t a baconből: így a szó jól rímel a manapság divatos webkettes szájtnevekre. (Lásd "flicker", mint szikra - Flickr.com.)

A kifejezést direkt terjesztik

A bacn-ből alkotói ugyanezzel a lendülettel kreáltak internetes buzzwordöt, amit, lévén sokan ismert bloggerek, nem tartott sokáig hatékonyan körberepíteni az interneten. Ha most beírjuk a szót a Google keresőjébe, akkor több mint 400 ezer találatot kapunk, az alkotók pedig már saját blogon és a Twitteren keresztül is kommunikálják az agyszüleményükkel kapcsolatos fejleményeket, és pólót is árulnak a népszerűsítésére.

Így született a bacn

Nekünk magyaroknak persze jól feladták a leckét a névvel: a bacn ugyanis leginkább csak az esetlen "békön" formájában írható át magyarra, és míg a spamet legalább nevezhetjük levélszemétnek, addig a szalonnát egyelőre legfeljebb csak körülírni tudjuk. Sokakat maga a megnevezés is zavar, hiszen míg a spam eredeti jelentésének megfelelő löncshús, ha nagyon akarjuk, még illik is a kéretlen reklámlevelekhez - hiszen nem tudhatjuk, igazából mit rejt a konzervdoboz, lehet, hogy romlott, vagy vírusos, és egyáltalán, nem egy kívánatos dolog -, addig az angolszász világban közkedvelt reggeli étel, a ropogósra sütött baconszalonna képe már keveseket emlékeztet a postaládában tucatjával sorakozó értesítésekre. Talán kicsit erőltetett párhuzam, hogy ilyeneket is biztosan minden reggel találunk a postában, ahogyan a tányéron szalonnát...

Válogatni, szűrni kell

Az elnevezésnél azonban fontosabb kérdés, hogy mit tehetünk a bacn ellen - vagyis hogyan élhetünk együtt vele? A levelezést ugyanis még csak-csak ki lehet váltani például azonnali üzenetküldő - Instant Messenger, IM - programokkal, de jelenlegi trendek azt mutatják, hogy a webkettes hálózatok nélkül nem igazán élhetünk - ezek használatához pedig már csak a regisztráció miatt is szükségünk lesz postafiókra. Az e-mailben küldött értesítéseket a legtöbb helyen ki lehet kapcsolni - a bacn nélkül viszont lehet, hogy sok mindenről lemaradunk.

Forrás: filled2thebrin
Innen nehéz lesz törölni

A rutinosabb felhasználók máris scripteket írnak arra, hogy az értékesebb "sonkát", vagyis az azonnal olvasandó e-maileket a "szalonnától" megtisztítsák. Valóban, a levelek automatikus leválogatása lehet a leginkább célra vezető megoldás, és a Chicago Tribune által megszólaltatott elemzők szerint arra is sok esély van, hogy a bacn "feltalálása" révén az erre szakosodott opció meg is jelenik majd a levelezőszoftverekben.

Addig is, amíg a spamszűrő mellett meg nem jelenik a bacn-szűrő, az ember kénytelen kézzel külön mappába rángatni a később elolvasni szánt értesítéseket, hogy legalább a munkaidő végéig ott várjanak a sorukra - vagy esetleg fenntarthat külön e-mailcímet a regisztrálós oldalakhoz, bár ez esetben a ritkábban látogatott alternatív postafiók tisztán tartása okoz majd kihívást. Mindenesetre ha az önök postafiókját is hízlalja a kanadai szalonna, esetleg van ötletük, hogyan lehet vele megbirkózni, akkor mondják el bátran.