A laptopot pótló mobil

Vágólapra másolva!
Vajon tényleg kiváltja-e a laptopot a Nokia új kommunikátora? Munkatársunk noteszgépe helyett egy E90-essel vágott neki Amerikának: a hívások mellett a kütyün internetezett, s az új mobilnak kellett célhoz navigálnia az utakon. Cikkünkből megtudhatja, mindez mennyire sikerült. 
Vágólapra másolva!

Pár éve még kuriózumnak számított, manapság azonban a reptereken is sok laptopot cipelő embert látni - és nem csak az üzletemberek, hanem az egyszerű nyaralók között is. Nem is feltétlenül elvakult kockafej az, aki a noteszgépét is elhurcolja a tengerpartra, hiszen az eszköz nagyon hasznos: rá lehet másolni a képeket, videókat, wifi-közelben pedig olcsón lehet rajta kommunikálni a távol lévő rokonokkal és barátokkal, és az otthoni hírekről sem marad le az ember.

A laptop nehéz, a mobil nem

Az egyetlen dolog, ami ellene szól: egy átlagos laptopot bizony elég kényelmetlen cipelni, ráadásul folyton aggódhat az ember, hogy nehogy valami baja legyen a kütyünek. Sokkal kényelmesebb egy zsebrevágható eszközzel nekivágni az utazásnak: bár a pengemobilokhoz képest az új kommunikátor is féltéglának hat, legalább nem kell egy külön táskában cipelni, és csak 210 grammot nyom, nem pedig két-két és fél kilót.

Forrás: [origo]
Még több kép az új kommunikátorról

Bár cseppet sem olcsó - kártyafüggetlenül bruttó 210-220 ezer forintért láttuk árlistákon, de hűségszerződéssel sem lehet 160 ezer forint alatt elvinni -, az E90-esbe a finnek tényleg szinte minden fontosat belezsúfoltak. Az új modell támogatja a szupergyors mobilinternetes technológiát, a HSDPA-t, a wifit, van integrált GPS-e, beépített 3 megapixeles kamerája, kezeli a PDF, Word, Excel és Powerpoint fájlokat (utóbbit csak megnyitni képes). Óriási, 800x352 pixeles belső képernyőjén pedig jóval több szöveg elfér, mint egy hagyományos mobilon, ráadásul egy jókora külső kijelzővel is felszerelték, így nem is kell feltétlenül mindig szétnyitogatni.

A kommunikátor a legfontosabb dokumentumokat, valamint a zene- és videofájlokat is lejátssza, belső, 128 megabájtos memóriáját pedig micro-SD-kártyával lehet bővíteni, ebből az alapcsomagban egy fél gigabájtos példány lakozik, de tízezerért akár 2 gigásat is lehet venni hozzá, ennél nagyobbat sajnos nem kezel a mobil.

Lehet rajta gépelni

A korábbi kommunikátorokhoz hasonlóan az E90-est kettéhajtva tárul elő az óriási belső képernyő, illetve a teljes QWERTY billentyűzet, amely jelentősen megkönnyíti az üzenetek, szövegek bevitelét. Bár a tasztatúra meglehetősen kicsi, jóval kényelmesebb rajta gépelni, mint egy sima, számbillentyűs típuson. Természetesen tízujjas pötyögésre nincs mód, tesztelőnknek leginkább a két hüvelykujjal való munka vált be leginkább, az egyedüli nehézséget az ékezetes karakterek bevitele jelenti, ehhez ugyanis lenyomva kell tartani a bal alsó sarokban lévő kék Chr gombot is.

Azt persze túlzás lenne állítani, hogy a kommunikátoron kisregényeket is lehet írni, arra viszont tökéletes, hogy az ember a hotelszobából vagy egy kávézóból elküldjön egy közepes hosszúságú e-mailt, vagy valamelyik csevegőprogramon chateljen pár percet az ismerősökkel.

Forrás: [origo]
Még több kép az új kommunikátorról

Netezni majdnem tökéletes

Az óriási belső képernyőnek köszönhetően a kommunikátoron nagyon jól lehet böngészni a webet, a monitorokra optimalizált oldalak csaknem ugyanúgy festenek rajta, akár a PC-n, egyedül a Flash-tartalmakkal adódtak gubancok, a videomegosztó oldalak nem nagyon jelentek meg a browseren, blogolni, híreket olvasni viszont probléma nélkül lehetett róla.

Bevalljuk őszintén, az utazás során levelezésre nem a mobil saját kliensét, hanem a Google ingyen letölthető Gmail-szoftverét használtuk - ezzel nem is volt semmi baj, viszont csevegő, és internettelefonos szoftvert már külön kellett vadászni hozzá a neten - a Skype egyelőre nem érhető el e Nokia-mobiljához, végül a Fringnél maradtunk, ez ugyanis a nettelefon mellett képes kapcsolódni az ismert üzenetküldő hálózatokra is. Hiányoltuk viszont a mobilról a virtuális magánhálózatokra való támogatás lehetőségét - elvégre üzleti modellről van szó -, a céges szerverekre ugyanis rendszerint ezeken keresztül lehet belépni - egy Nokia E90-est birtokló blogger szerint azonban némi trükközéssel ez a probléma is megoldható.

Lomha navigátor kisebb hibákkal

Szerzőnk úti navigátora Washingtonban, New Yorkban és Floridában egyaránt az új kommunikátor, pontosabban az azon futó Nokia Maps szoftver volt. Magát az alkalmazást és az 150 ország térképét a gyártó honlapjáról ingyen lehet letölteni. A letöltött országok, városok vagy államok térképét akár wifin, vagy a PC-n keresztül is rá lehet tölteni a telefonra a Map Loader programmal, használata így nem is igényli a roaming esetén hiperdrága mobil adatátvitel díját.

Forrás: [origo]
Még több kép az új kommunikátorról

Tájékozódni az ingyenes változattal is lehet, ám az olyan extra funkciók használatáért, mint például egy adott címhez való navigáció, illetve a követendő útirány hangos bemondása, már fizetni kell. Tesztelőnk egy egyhónapos szolgáltatásra fizetett elő, ami 10 euróba, vagyis nagyjából 2500 forintba került (a legkisebb előfizethető időegység egy hét, a leghosszabb 3 év, amely 70-100 eurót kóstál országtól függően) Még itthon feltöltöttük a memóriakártyára a felkeresni kívánt régiók térképeit, s letiltottuk, hogy a program bármilyen adatátvitelt is kezdeményezzen.

Két hetes használata során vegyes tapasztalatokat szer vegyesek: negatívum, hogy a beépített vevő csak nagyon lassan találja meg a műholdakat, és mutatja a helyes útirányt, ráadásul a hangos navigációt egyáltalán nem tudtuk működésre bírni rajta (ezt a hibát elvileg azóta egy frissítéssel már orvosolták). Míg Washingtonban a hangos navigációt leszámítva minden gond nélkül működött, New York magas felhőkarcolói között gyakran elvesztette a jelet - bár itt valószínűleg egy szuperérzékeny külső GPS-antennával sem tudtunk volna használni zökkenőmentesen.

Valamilyen furcsa oknál fogva Floridában jött elő a rendszer legtöbb hibája: itt előfordult, hogy a kütyü közel 5-8 percig szöszmötölt a célhoz vezető út legenerálásával, szállásunk címét megadva pedig volt, hogy lefagyott, de az is, hogy újraindult - mindez azért volt idegesítő, mert minden egyes ilyen esemény után percekig kellett arra várni, hogy megtalálja a műholdakat.

Forrás: [origo]
Még több kép az új kommunikátorról

Sajnos már a tesztkészülék visszaadását követően adott ki a Nokia egy komolyabb frissítést a Mapshez, így azt már nem volt módunk kipróbálni, hogy a fenti problémákból az melyiket orvosolja, a The Nokia Blog szerzője azonban részletesen ír a javításokról (angolul).

Korrekt kamera a hátlapon

A korábban tesztelt Nokia N95-öshöz képest a kommunikátor kissé gyengébb fotós képességekkel rendelkezik: nem 5, csupán 3,2 megapixeles fotókat tud rögzíteni. Pozitívum, hogy van autófókusza és ledes villanója, és aránylag sok paramétert (többek közt fehéregyensúlyt, érzékenységet, ) enged állítani, a digitális zoomot azonban ezúttal is csak vészhelyzetben érdemes használni, sötétben pedig ez a típus sem teljesít fényesen. Összességében - főként normális fényviszonyok között -elfogadható, de azért nem kiemelkedő minőségű fotókat rögzít az E90-es.

Videofelvevő funkciói meglepően jók az új kommunikátornak: a legjobb minőséget választva akár 640x480 pixeles felbontású mp4 videót is fel lehet venni, 30 fps-os képfrissítési rátával - az utóbbinak az az előnye, hogy a mozdulatok folyamatosak lesznek, s nem szaggatnak be a mozgóképen. A rögzített hang minősége meglepően jó volt, az éjszakai felvételt vörösen világító ledek segítik, a videohívások lebonyolítását pedig a belső képernyő mellé beépített apró második kamera teszi lehetővé, az anyag hosszúságának csak a szabad memóriakapacitás szab határt.

Kiváltja a laptopot?

Az biztos, hogy jóval kényelmesebb volt a zsebből kissé kitüremkedő kommunikátorral mászkálni a jócskán túlzsúfolt New York utcáin, mint egy vállra vetett, két kilós laptoppal. Egyedül a noteszgép nagy winchesterét hiányoltuk az út során, a digitális fényképezővel készített fotók tárolásához ezért egy hordozható merevlemezt is kölcsön kellett kérnünk az útra, ami nagyjából 300 gramm extra súlyt jelentett a bőröndben.

Arra, hogy időnként elküldjünk egy-egy üzenetet, megnézzünk pár weblapot, vagy chateljünk egyet az otthoniakkal, bőven elegendő volt az E90-es tudása. Mivel a tengerentúlon nem sokat telefonáltunk, az akkumulátoros rendelkezésre állásról két kommunikátor-tulajt kérdeztünk meg: szerintük intenzívebb használat esetén naponta kell tölteni az új kommunikátort, a HSDPA-t és a wifit mellőzve ennél tovább is bírja - mi a lemerülés elkerülése esetében még Angyalföldön vettünk egy utángyártott szivargyújtó-adaptert hétszáz forintért, ami elég jól bevált (az eredeti kábel sem lett volna horribilis összeg, háromezer körül láttuk az árlistákon).

Az új kommunikátorral szerzett komolyabb negatívumként a navigációs szoftver hibáit tudjuk felhozni, remélhetőleg ezeket frissítésekkel orvosolni tudja majd a gyártó, mert egyébként egy nagyon hasznos funkciója a telefonnak a beépített GPS. Ezt leszámítva leginkább az E90-es magas ára képez gátat a kommunikátor népszerűségének, hiszen nagyjából annyiba kerül, mint egy laptop.