Ötven év legjobb barkács kütyüjei

Vágólapra másolva!
Manapság iPod és GPS kerül a kocsikba, húsz éve még walkmant szereltek az ügyesebb szakik a Daciába. Házilag lehetett tévéjátékot összerakni, a számítógépes programokat pedig az újságból olvasva kellett bepötyögni a Spectrumba, és teljes cikkek foglalkoztak a kvarcóra beállításának lehetőségeiről. Idén ötvenéves az Ezermester, a barkácslap ősi számainak retró számítástechnikai és elektronikai cikkeiből csemegéztünk.
Vágólapra másolva!

A lap egyébként még most is létezik,bár a jelenleg Ezermester 2000 címen futó magazin profilja jócskán eltér az eredetitől. Csúcskorát az ötvenes évek vége és a rendszerváltás között élte, ekkoriban ugyanis koránt sem volt akkora árudömping a boltokban, mint manapság.

Muszáj volt barkácsolni

"Nem azért barkácsoltak az emberek otthon erősítőt, mert az olyan jó dolog, hanem egyszerűen azért, mert nem lehetett kapni a boltokban, akár sok pénze volt az embernek, akár nem" - tudtuk meg Gömör Gézától, az Ezermester honlapján elérhető oldtimer archívum életre keltőjétől. A Béka becenéven ismert honlapgazda egyébként maga is barkácsoló, honlapjának egyik szekcióját képezi a Szétszedtem project. Ebben képekkel, videóval illusztrálva a legkülönbözőbb tárgyakat lehet megnézni az utolsó csavarig szétszedve az elemes játékkutyától kezdve az ADSL-szűrőig, de fény derül a Bécsből behozott kamu-hifitorony titkára is.

Másfél év alatt szkennelték be

Az oldalon elérhető archívum igen tekintélyes, jelenleg mintegy ötszáz számot tartalmaz, melyek 1957 és 1999 között jelentek meg, és 99 százalékig teljes, csupán néhány újság hiányzik belőle.

Gömör elmondása szerint az egész kezdeményezés úgy indult, hogy kapott egy hibás szkennert, amelyet házilag, filléres alkatrészek cseréjével sikerült megjavítania, majd a lapolvasón digitális formátumba öntött egy sor régi műszaki szakkönyvet, többek közt pár polcon heverő Ezermestert is.

Az ősrégi újságokkal az Ezermester 2000 webmestere is megtalálta a neten, szerencsére azonban nem jogvita, hanem együttműködés lett a dologból - a lap honlapjára is kikerültek a régi újságok. Később további lelkes szakik is csatlakoztak a projekthez, és elküldték az addig jellemzően pincében, padláson kallódó újságok beszkennelt verzióit, s a gyűjtemény így vált teljessé nagyjából másfél évvel az első szám feltöltését követően.

Ezzel tudja olvasni a régi Ezermestereket

Ha az online Ezermester-archívum félezer számát szeretné átlapozni, azt itt teheti meg az olvasáshoz azonban telepíteni kell a DjVu Plugin-t a böngészőhöz, amely innen tölthető le. Bár a honlap gazdáját már érte kritika amiatt, hogy miért ilyen ismeretlen formátumot használ, a technológia próbáink során bevált, egy-egy lapszám mérete nem több két-három megabájtnál, így egy klikkelés után gyakorlatilag rögtön bele is lehet lapozni, se le-, se betöltődésre nem kell várni.

Ha most nem ér rá, böngéssze át tíz saját gyűjtési top 10-es retró barkácstipp-ajánlónkat!

Sétálómagnó a gépkocsiban

Szeretné saját zenéit hallgatni a kocsiban a rádió helyett? Manapság a CD-s autórádió már alapfelszereltség, kiegészítőként iPodot szerelnek a kocsikba, 1986 szeptemberében azonban még a Bécsből beszerzett walkman beszerelése tűnt a legjobb megoldásnak.

Forrás: Ezermester
A teljes cikk az Ezermesterben (DjVu formátum)

A megoldás kiötlője arra talált megoldást, hogy miként lehet egy UNISEF Z-10-es sétálómagnót Daciája autórádiójához csatlakoztatni. A kapcsolatot biztosító drótok mellett egy tartót is applikált a walkman számára, amelyen egyébként nem kellett változtatásokat eszközölni, bármikor ki lehetett venni azt a kocsiból.