Napóleon legyőzi a Sony-t

Vágólapra másolva!
Hosszabb könyvek megnyitásakor lassú lehet a Sony e-könyv-olvasójának szoftvere, derül ki egy friss tesztből.  A ZDNet újságírói a szoftveres problémák ellenére is jó készüléknek tartják a Readert.
Vágólapra másolva!

Hatvanöt másodperc szükséges ahhoz, hogy a kötetre való kattintás után megnyíljon Tolsztoj Háború és béké-je. Ennyi idő alatt el lehet készíteni egy instant kávét, meg lehet írni egy emailt, és egy fél Ramones-dal meghallgatása is belefér. A Tolvajtempó című film szerint ennyi idő alatt még Ford Mustangot is lehet lopni. Egy valamihez nem mérhető ez a több mint egy perces várakozás, egy igazi könyv kinyitásához, ahhoz két másodperc is elég.

Ráérősen, oroszosan

A teszt szerint a lassulás csak a hosszabb műveknél jelentkezik. A 3423 oldalas Háború és béke iszonyatosan lassú, Dickens 2678 oldalas Közös barátunk-ja már tizenhat másodperc alatt a képernyőn terem. A négyszáz oldal körüli könyvekre pedig szinte nem is kell várni, három másodperc alatt betöltődnek. A hosszú várakozási idők oka, hogy a Reader szoftvere minden esetben betölti a teljes könyvet, legyen az bármennyire hosszú. A Sony felkészült azokra az olvasókra, akik várakozás nélkül végig akarják olvasni Pierre Bezuhov és Andrej Bolkonszkij történetét. A készülékbe szerelt akkumulátor is kész a feladatra, két Tolsztojnyi töltéssel rendelkezik új korában.

A CNet kütyübloggere szerint nem csupán a nagy fájlok megnyitása okoz problémát a Readernek, hanem a PDF fájlok is. Az A4-es méretű PDF dokumentumok szinte olvashatatlanná torzulnak a kis kijelzőn, és a lapozással töltött idő is igen hosszú az ilyen típusú dokumentumok esetében. A kütyü zoomolási képességei sem tudják kiküszöbölni ezt a hibát.

Gondolkodik, tehát?

Nincsenek visszajelzések a képernyőn arról, mit csinál éppen a készülék, ez volt Michael Kanellos másik komoly panasza. A címekre kattintva ugyan elkezdődik a töltés, de a felhasználó nem értesül erről, a készülék hallgat. Olyan, mintha egy homokóra nélküli Windows-t, vagy egy strandlabda nélkül Mac OS X-et adnának az ember kezébe. A visszajelzések hiánya miatt a Reader viselkedését ki kell tanulni, ami egy technikai terméknél komoly hátrány lehet.

A Readert nem független eszköznek tervezték, jár hozzá számítógépes kliensprogram is, azonban Kanellos szerint a funkciók elosztását sikerült komolyan összezavarniuk. Könyvet keresni lehet a Connect klienssel a PC-n is, azonban letöltésre csupán a számítógéphez csatlakoztatott Reader képes. Hasonlóan zavaros a készülék regisztrációja és a speciális ajánlatok elérése is, még a tapasztalt felhasználó is eltévedhet közöttük.

Akciós klasszikusok

Bevezető akcióként a Sony ingyen adja a Sony Classics száz könyvből álló könyvtárát azoknak, akik jövő év januárjának végéig Readert vesznek. Az ingyen könyvek regisztráció után érhetőek el a készülékhez járó kliensprogram segítségével. Szerencsére a többségük ingyen elérhető a múlt héten ajánlott Gutenberg Project internetes könyvtárból teljesen ingyenesen.

A Sony Portable Readere 299 dolláros árával a piac egyik legolcsóbb résztvevője, egy töltéssel végig lehet rajta olvasni a Háború és béké-t. A készülék két memóriakártyát tud fogadni, a legnagyobb Memory Stick Duo és SD kártyával felturbózva tíz gigabájtnyi ebook áll az olvasó rendelkezésére. A szoftverhibák javítása után, ami nem erőssége a Sonynak, vonzó kütyü lehet.