Szupererős, gyönyörű HP PC játékhoz

Vágólapra másolva!
Egyedi festésű alumínium ház, vízhűtés, és brutális teljesítmény jellemzi a HP Gaming elsőként bemutatott modelljét, a Blackbirdöt.
Vágólapra másolva!

Kacsalábon forgó PC - mondhatnánk a HP Blackbird 002-re első ránézésre, hiszen a masinát egy alumínium láb emeli a magasba. Igaz, forogni éppen nem forog rajta, és kacsának sem kacsa, hanem inkább rigóláb, hiszen a típus neve magyarul annyit tesz: feketerigó. A gép borítása oldalt festett, a széleken pedig polírozott alumínium, a hűtőbordák között pedig ledek világítanak, de a hátsó csatlakozókhoz is jutott belőlük, így azonnal látni lehet, mit hová kell csatlakoztatni.

Vízhűtés és a legerősebb processzorok

A különlegességek akkor sem érnek véget, ha a felhasználó kinyitja a gépházat: a modell a gyártó ígérete szerint csavarhúzók nélkül szerelhető, amire szükség is lehet, mivel akár öt merevlemez és három optikai meghajtó is kerülhet bele. A csendes működés érdekében a Blackbirdöt vízhűtéssel látták el, és a mechanizmust az is segíti, hogy a megemelt kiépítés miatt a gép alján is vannak hűtőbordák - vagyis egy szokványos PC-nél nagyobb a hőleadó felület. Az alumínium talpa a hírek szerint akár 33 kilós súlyt is elbír, bár aligha lesz, aki ennyi vasat zsúfolna a gépházba.

A játékosoknak szánt PC-t a legerősebb Intel- vagy AMD processzorokkal szerelik, így vagy négymagos Core 2 Extreme, vagy kétmagos Athlon X2 kerülhet bele, alapkiépítésben 8 gigabájt memóriával, és a gyártó ígérete szerint könnyen "túlhúzható", vagyis tuningolható a gép, és bármilyen forgalomban lévő PC-alkatrésszel kompatibilis, tehát az egyéni igényeknek megfelelően bővíthető. A grafikai megjelenítésről a legerősebb NVIDIA- vagy ATI RADEON kártyák gondoskodnak, és modellbe HD DVD és Blu-ray kompatibilis nagy felbontású optikai meghajtót szerelnek.

Forrás: HP
Csavarhúzó nélkül bütykölhető

Milliárdos bevételekért küzdenek vele

A bivalyerős, speciális kiépítésű Blackbird 002-t a HP és a cég által tavaly novemberben felvásárolt Voodoo mérnökei közösen tervezték (így született meg a cég Gaming-részlege), a kettes sorszámot pedig azért kapta, mert az elsőt - amelyet a Voodoo még egyedül készített - túl gyengének találták az újdonsült anyacégnél. A modell ára is a prémium kategóriába sorolja majd a sportautóhoz hasonló külső jegyekkel rendelkező gépet: 2500-7100 dollár (470 000-1 300 000 forint) között lesz majd az ára kiépítéstől függően. A géppel a HP főleg nagy vetélytársának, a Dellnek szeretne visszavágni, amely tavaly szintén felvásárolt egy prémium PC-gyártó céget, az Alienware-t.

Az extravagáns masinákra vágyó játékosok pénztárcájáért zajló küzdelem tétjét jól érzékelteti a játékra szabott gépek hardverének piaca: az elemzők becslései szerint a vásárlók 2007 végéig 10 milliárd dollárt hagynak a boltokban az ilyen gépekért és tartozékokért. Sőt, az ehhez hasonló modelleket nem is csak játékhoz vásárolják: sokan akár az erőforrásigényes munkához, például multimédia-szerkesztéshez helyeznek az asztalukra egy dizájnos prémium-modellt.