Ingyen zene jár majd a Nokiákhoz

Vágólapra másolva!
Egy évig bármennyi zenét letölthetnek majd az új Nokiák vásárlói jövőre, és ezeket bármeddig meg is tarthatják.
Vágólapra másolva!

A zenelejátszós Nokiák vásárlói a világ legnagyobb zenekiadójának számító Vivendi Universal Music Group kínálatából bogarászhatnak majd kedvükre egy éven át, teljesen ingyen - jelentette be a két cég kedden. A készülékekre a finn mobilgyártó internetes zeneletöltő oldalán keresztül lehet majd beszerezni a számokat, vagyis a felhasználók a "Comes with Music" ("Zene jár hozzá") branddel ellátott telefonokkal ehhez kapnak korlátlan hozzáférést egy évre.

A cég képviselői külön kihangsúlyozták, hogy a letöltött zenéket egy év elteltével is megtarthatják. A választékban mind régi, mind új zeneszámok szerepelnek majd, és az "ajándékot" jövő év második felétől vehetik kézbe a vásárlók, vagyis ekkor kerülnek a boltokba az első "Comes with Music" címkével ellátott mobilok.

Webkettes portált fejlesztenek mobilra

A mobilgyártó nem szeretné az együttműködést a Universal-csoportra korlátozni, ezért a legnagyobb zenekiadók mindegyikével tárgyalásokat kezdeményezett. A cég az Ovi nevű internetes portált szeretné egy általános célú, közösségi, zene- fotómegosztó portállá fejleszteni, amely helyi és tematikus információkat is szolgáltat majd, és egyaránt elérhető mobilról és PC-ről egyaránt - mondta el Anssi Vanjouki, a cég multimédiás részlegének fejlesztője az ITPro beszámolója szerint. (Az Ovi finnül azt jelenti: ajtó.) A portál új szolgáltatásai várhatóan szintén a jövő év folyamán indulnak majd el, és többek között 1000 internetes rádiócsatorna is elérhető lesz rajta keresztül.

A világ legnagyobb mobilgyártója ezzel a lépéssel egyszerre száll harcba az Apple iTunes zeneáruházával és többek között a Google és a Yahoo hasonló mobilos webkettes szolgáltatásaival is. A Vivendihez tartozó Universal-csoport számára már csak azért is fontos lehet az együttműködés, mert az MTI által közölt adatok szerint bevételei tavaly a BMG felvásárlása ellenére is 1,5 százalékkal estek, jórészt a digitális konkurencia miatt. A vállalat saját digitális eladásai viszont 47 százalékkal nőttek.

180 millió zenemobil

A Nokia elemzői szerint jövőre a gyártók közel 10 százalékkal több készüléket adhatnak el a világpiacon az idei, közel 1,1 milliárdnál, amely szintén a cég saját becslése, és a finn gyártó a maga részéről 180 millió zenelejátszós készülék értékesítését tervezi a 2008-as évben, míg idén ezekből 145 millió darabot adtak el. A cég szerint a mobilpiac Ázsiában nő majd a legintenzívebben, amiből főleg Kína veszi ki a részét, és az olcsóbb készülékekre lesz igény a fejlődő piacok miatt. A cég a mostani bejelentéssel együtt adott hírt környezetbarát modelljéről, a Nokia 3110 Evolve-ról is, amely felerészben újrahasznosítható anyagokból készül.