Egyéves a Vista: vegyes fogadtatás

Vágólapra másolva!
Egy évvel ezelőtt jelent meg a Windows Vista, amelynek igen vegyes a fogadtatása. A Microsoft elégedett az operációs rendszer eladási számaival, a felhasználók pedig megosztottak: van, aki az XP-t sírja vissza, és van, aki már az utódról fantáziál.
Vágólapra másolva!

Az új Windows premierje óta eltelt egy évben több mint százmillió példány kelt el a szoftverből, Magyarországon pedig 60 ezer, és a Microsoft szerint már túl vagyunk azon a szakaszon, amikor csak a korai érdeklődők választották a szoftvert: már a vállalkozások körében is ugyanolyan ütemben terjed a Vista, mint az operációs rendszer korábbi változatait. Hazánkban a cég közleménye szerint az eladott új Windowsok mintegy 95 százaléka OEM, vagyis előtelepített változat.

A cég már a megjelenés előtt is arra számított, hogy főleg így, az új gépek - és főleg a napjainkban rohamosan terjedő noteszgépek - felhasználói viszik majd haza a Vistát, és nem a dobozos változatot kapkodják majd jobban. Igaz, ezekből a számokból nem lehet megállapítani, hogy hányan használják is a szoftvert, mivel ebben a tekintetben a felhasználók erősem megosztottak. Míg a korszerű, kétmagos processzorral felszerelt számítógépek felhasználói jellemzően elégedettek, azok, akik erőforrás-igényesebb munkákat végeznek a géppel, vagy gyengébb konfigurációjuk van, inkább az XP-t sírják vissza - derül ki a felhasználói fórumokból.

A Microsoft új operációs rendszerével kapcsolatos kritikáknak leginkább az ad alapot, hogy a szoftver újításai nem elég látványosak ahhoz, hogy egyöntetűen az átállásra ösztönözzék a felhasználókat, a látványos extrák - például a 3D-s, Aero felhasználói felület - pedig erőforrás-igényesek, és egy részük nincs is benne a legolcsóbb változatban. A csalódottságot az is fokozta - igaz, inkább csak a hozzáértők részéről -, hogy a Vista hiába készült csaknem öt évig, és hiába halasztották el a megjelenését sorozatosan, az egyik legjelentősebb újítás, a fájlkezelést teljesen új alapokra helyező WinFS fájlrendszer teljesen kimaradt belőle. 2006 őszén a Microsoft bloggere, Robert Scoble is úgy vélte, még rá férne a fejlesztés a Vistára, és erre idén januárban a Gizmodo-nak adott interjújában Bill Gates, a cég elnöke is utalt.

Bosszantó dolgok

A felhasználók számára fontos kérdés a biztonság. A Vista ugyan biztonságosabb, mint az elődei, de ennek részben az az ára, hogy folyton a jogosultságokkal kapcsolatos felugró figyelmeztetésekkel találkozik a felhasználó, és az átlagos otthoni user egyébként is nehezen látja át az erre vonatkozó beállításokat. Az operációs rendszerről az is elmondható, hogy stabilabb és jobban adminisztrálható, mint az XP, viszont ez az átlagos felhasználó számára alig szembetűnő a Windowshoz képest, és sok funkciót csak a rendszergazdák tudnak kihasználni. A képet az is árnyalja, hogy egyes elemzők azt hangoztatják: a cégeknek nem éri meg a váltás, érdemesebb kihúzni a következő verzióig az XP-vel.

Forrás: Microsoft
Még aránylag kevés gépen fogad ez a látvány

A Windows Vista megjelenése után sok kritika érte a gyártót a kompatibilitási problémák miatt is: mint azt a Microsoft is elismerte, akkor még nem állt rendelkezésre minden hozzá tartozó meghajtószoftver és frissítés. Ezt a cég mára igyekezett orvosolni, és az egy évvel ezelőtti 23 ezer helyett a Vista már 43 ezer hardverterméket támogat. Részben ez a korai probléma is ösztönözte a Dell számítógépgyártót 2007 áprilisában arra, hogy a gyors átállás helyett meghosszabbítsa gépein a Windows XP forgalmazását, nem ők azonban a Vista egyedüli kritikusai: az InformationWeek egyenesen petíciót indított, hogy a Microsoft ne vonja ki a forgalomból a korábbi Windowst.

Sokan várják a megváltást - talán az SP1?

Sőt, ha ez nem lett volna elég, a múlthéten már a Windows Vista utódjával kapcsolatos pletykák is szárnyra kaptak: egyes fórumozók szerint a Microsoft már a Windows 7 nevű rendszeren dolgozik, amelyekből állítólagos képernyőképek is videók is napvilágot láttak, sőt, a fájlcserélőkön is terjed a kamu-Windows. Ugyan a cég képviselői cáfolták, hogy már jövőre lecserélik a Vistát - az új kiadás legkorábban 2012-ben érkezhet meg -, az ezzel kapcsolatos találgatásokból jól leszűrhető, hogy a felhasználók mit várnának a rendszertől. Az állítólagos utóddal kapcsolatban érintőfelületek kezelése, a gyorsabb működés, a még átláthatóbb szerkezet mellett szóba került egy teljesen új grafikus felület is, igaz, mindebből az átfeliratozott Vista-képernyők, amelyek a neten Windows 7-ként terjedni kezdtek, semmit nem mutattak meg.

Új Windows tehát nem lesz, egy évvel a megjelenés után viszont a Microsoft bejelentette, hogy elkészült a Windows Vista első szervizcsomagja. A Service Pack 1-et tegnap küldték gyártásba, és első nemzetközi változata először március közepén lesz elérhető, a magyar nyelvűt pedig április közepétől lehet majd letölteni. Csak ekkor derül ki, hogy beigazolódik-e a Vista-optimisták vélekedése, miszerint korai még leírni az operációs rendszert, hiszen első komolyabb frissítései előtt a Windows XP is gyenge lábakon állt, és azt is komoly kritikák érték.