6 milliót ér a digitális kamera

Vágólapra másolva!
Nem kevesebb, mint 24 ezer euróért adták el az első Leica M8 fényképezőt egy németországi árverésen.
Vágólapra másolva!

A Westlicht Photographica tizenharmadik aukciójának különleges attrakciója volt a német fényképező, ugyanis ez az első digitális Leica a fotósok között legendás hírű M-sorozatban.

A sikeres licitáló egy oroszországi gyűjtő, a befolyt bevételt pedig a Reporters sans frontieres (Riporterek határok nélkül) nevű szervezet kapja meg. A 24 ezer eurós, vagyis megközelítőleg hat millió forintos leütési ár a feltételezések szerint az eddigi legmagasabb összeg, amit egy digitális fényképezőért fizettek. A szokatlanul magas árat elsősorban az indokolja, hogy a Leica M-sorozat modelljei nagy kultusznak örvendenek a fotóriportek között a megbízható minőségük miatt.

Forrás: [origo]

Az árverésre kínált fényképezőt 2006-ban készítették, és a 3100000-es sorszámot viseli. Gyakorlatilag teljesen új fotógépről van szó, ami semmiben sem különbözik a boltban is kapható modellektől.

A Riporterek határok nélkül nevű szervezet célja a sajtószabadság elősegítése: adataik szerint jelenleg a Föld lakosságának több, mint egy harmada él olyan országokban, ahol bizonyos mértékben korlátozzák a hírekhez való alapvető emberi jogot. Tagjai küzdenek a cenzúra és a riportereket érő negatív megkülönbözetés és bebörtönzés ellen, illetve pénzügyileg támogatják a rászoruló sajtóorgánumokat, különösen a háborúk sújtotta övezetekben.