Robbanásszerűen terjed, és egyre olcsóbb a mobilinternet

Vágólapra másolva!
Beck György, a Vodafone vezérigazgatója, hatalmas előlépésről számolt be a mobilinternet-szolgáltatások bővülése terén egy Budapesten megtartott sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A rendezvényen a felszólalók elsősorban a Vodafone 2007-es pénzügyi eredményeit ismertették, illetve előrevetítették a közeljövő meghatározó stratégiáit is. Az elhangzottak alapján 2007 és 2008 áprilisa között 12 hónap alatt 135-szörösére emelkedett a Vodafone hazai hálózatán lebonyolított ionformációmennyiség, amely elsősorban a hálózat bővítésének és a HSDPA-eszközök elterjedésének köszönhető. Beck György kiemelte a Nokia Siemens Networks szerepvállalását a hálózati fejlesztésben, illetve a Huawei által szállított modemek és egyéb mobilinternet-eszközök meghatározó szerepét.

Az elmúlt egy év során több mint 100 településen sikerült széles sávú mobilinternet-hálózatot létesíteni, sőt, mára egészen pontosan 120 városban érhető el az operátor 3G- és HSDPA-szolgáltatása. A Vodafone még tavaly októberben tűzte ki célul, hogy Magyarországon a mobil adatforgalom piacvezető szolgáltatója kíván lenni, de azt már nem sikerült a sajtótájékoztatón megtudni, hogy ez a misszió mibe is kerül pontosan a vállalatnak. Beck György mindössze annyit erősített meg, hogy súlyos milliárdokról van szó.

A vezérigazgató tovább elmondta, azt, hogy véleménye szerint a vezetékesinternet-szolgáltatók szerepét hamarosan átveszik hazánkban a mobiltársaságok, mint tették ezt a vezetékes telefonálás terén is. Érdekes magyar specialitás, hogy a mobilinternetet Beck statisztikái alapján leginkább otthon és személyi számítógépen keresztül veszik igénybe az ügyfelek. További érdekesség, hogy a Vodafone kísérleti jelleggel megkezdte a 900 Mhze-en történő mobilinternet-tesztelését Tószegen, ahol jelenleg se vezetékes, se drótnélküli internetelérés sincs. Az itt gyűjtött tapasztalatok alapján a szolgáltató nyomást kíván gyakorolni a Nemzeti Hírközlési Hatóságra, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a 900 Mhze-en történő szolgáltatás, amely Beck György szerint hatékony megoldás lenne.